Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 21 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Slaapt je kind niet goed? Dit kun je er als ouder aan doen

Als ouder weet je maar al te goed hoe belangrijk slaap voor je kind is. Met een goede nachtrust zijn ze vaak een stuk vrolijker en gezelliger, dan wanneer ze een slechte nacht achter de rug hebben. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat je zoon of dochter een nachtbraker is en dan vraag je je af: wat te doen?

We zetten op een rij hoe het kan dat een kind niet goed slaapt én wat je er als ouder aan kunt doen.

Kind slaapt niet

Je kind slaapt niet goed en dat is best vervelend aangezien voldoende slaap essentieel is. Door te weinig slaap kunnen kinderen namelijk slechter leren, krijgen ze een verminderde weerstand en worden ze met een beetje pech nog chagrijnig ook. Ook zijn ze nog volop in ontwikkeling en die kan geremd worden zodra ze langdurig een slechte nachtrust hebben.

De oorzaken

Dat het als ouder dus verstandig is om goed te letten op de hoeveelheid slaap van je kind moge duidelijk zijn. Maar mocht het nou voorkomen dat je zoon of dochter vaak een slechte nacht heeft, dan is het handig om eerst te weten hoe dat kan. We delen daarom een aantal oorzaken voor slecht slapen.

Bang in het donker

Redelijk wat kinderen zijn bang in het donker. Ook voor een monster onder het bed of voorbijrijdende auto’s kunnen ze angstig zijn. Het is dan als ouder goed om het erover te hebben met je zoon of dochter. Vraag waarom ze bang zijn en vergeet vooral niet te vertellen dat ze dat niet hoeven zijn.

Oververmoeid

Kinderen hebben simpelweg veel slaap nodig en als ze eenmaal moe zijn, uit zich dat vaak in overactiviteit. Ze weten niet wat ze met zichzelf aan moeten en hebben moeite met het ontspannen. Mocht dit het geval zijn bij je zoon of dochter, besluit dan samen met je partner om hem of haar een weekje wat eerder naar bed te brengen.

Te druk

Een kind is nou eenmaal snel afgeleid en vangt veel prikkels op. Zijn ze net begonnen aan een nieuw spelletje willen ze alweer een boekje lezen. Kortom, het is goed om als ouder te zorgen voor ontspanning. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind een halfuur van tevoren geen televisie meer kijkt en even rustig in bad gaat.

Verlatingsangst

Niet alleen willen zijn is nog een reden waarom kinderen niet willen slapen. Ook ‘s nachts kunnen ze huilend wakker worden omdat ze zich alleen voelen. Ze willen bij hun vader of moeder zijn, want dat is immers een plek waar ze zich veilig voelen. Het is dan goed om de deur op een kiertje te laten of nog even bij het bed van je kind te gaan zitten.

Hoeveel slaap nodig?

Het kan natuurlijk zijn dat je kind met relatief weinig slaap alsnog goed kan functioneren. Dat is hartstikke fijn, maar toch is het als ouder goed om te letten op de hoeveelheid uren die je zoon of dochter per nacht in dromenland ligt. Hieronder zie je hoeveel schoolgaande kinderen gemiddeld moeten slapen zodat ze niet oververmoeid raken.

  • Kinderen tussen de vier en vijf jaar hebben ongeveer twaalf uur slaap per nacht nodig.
  • Kinderen tussen de zes en negen jaar hebben ongeveer elf uur slaap per nacht nodig.
  • Kinderen tussen de tien en elf jaar hebben ongeveer tien uur slaap per nacht nodig.
  • Kinderen vanaf twaalf jaar oud hebben ongeveer negen uur slaap per nacht nodig.

En hoe laat dan?

Je hebt van die kinderen die na het diner helemaal opleven: er zit eten in en zijn maximaal de druktemaker aan het uithangen. Moet je je zoon of dochter dan toch al naar bed sturen ondanks de energie? Of toch nog even wachten totdat hij of zij is uitgeraasd? Wellicht dat de gemiddelde bedtijd voor een kind dan een fijne leidraad is voor jou als ouder. Op die manier weet je  hoe laat je je zoon of dochter moet instoppen.

  • Kinderen tussen de vier en zes jaar gaan vanaf ongeveer 18.30 uur naar bed.
  • Kinderen tussen de zeven en acht jaar gaan vanaf ongeveer 19.30 uur naar bed.
  • Kinderen tussen de negen en tien jaar gaan vanaf ongeveer 20.00 uur naar bed.
  • Kinderen tussen de tien en twaalf jaar gaan vanaf ongeveer 21.00 uur naar bed.

Nog meer slaaptips voor je kind

  • Spreek samen met je kind een bedtijd af. Op die manier weet je zoon of dochter waar hij of zij aan toe is. Laat ze ook zelf een tijd bedenken zodat ze het gevoel hebben dat ze er zelf iets over te zeggen hebben.
  • Vertel je kind waarom een goede nachtrust belangrijk is en wat er gebeurt als ze slecht slapen.
  • Lees voor het slapengaan nog even een boekje voor of stimuleer je kind om zelf een boek te lezen. Op die manier raken ze in gedachten verzonken en worden ze rustiger.
  • Niks zo vervelend als slapen in een te lichte kamer, dus maak de slaapkamer van je kind dan ook vooral comfortabel. Goede gordijnen een een temperatuur tussen de zestien en achttien graden.
  • Het kan ook voorkomen dat je kind nog te veel energie heeft omdat het niet genoeg beweegt. En dat terwijl beweging overdag zorgt voor een betere nachtrust. Ga dus eens om de tafel zitten om te kijken hoe je je kind meer in beweging krijgt.
  • De laatste tip gaat over het creëren van een ritueel. Zo weet je kind namelijk dat het tijd is om te gaan slapen. Maak nog even een praatje, stop ‘m in, lees wat voor en dim alvast de lichten.

Mocht je een baby in huis hebben die niet slaapt en op zoek zijn naar tips. Check dan eens dit artikel dat onlangs verscheen bij Mama En Zo. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mentaal beter

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.