Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 29 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo kan je kind van die vervelende aften afkomen

Heb je het idee dat je kind een aft in zijn of haar mond heeft? Zo’n klein plekje kan zorgen voor een heel vervelend gevoel in de mond. Hieronder geven we je informatie over aften. Zo leggen we je uit wat het is, hoe je kind ze krijgt en wat je het beste kunt doen als je kind een aft heeft.

Misschien denk je dat zo’n klein plekje niet zoveel pijn kan doen, niets is minder waar. Als je kind een aft heeft en warm, koud, pittig of zuur voedsel eet, dan krijgt het last van een pijnlijk en brandend gevoel in de mond.

Wat zijn aften en waar komen ze voor?

Aften zijn kleine plekjes in de mond. Ze hebben een grijswitte kleur en een donkerrode ontstoken rand. Het woord “aft” stamt af van het Griekse woord aphtha, wat ontsteking betekent. Een aft kan op verschillende plekken in de mond voorkomen. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van de wangen, onder de tong, aan de binnenkant van de lippen, op het gehemelte en zelfs op het tandvlees.

Hoe krijg je kind aften?

Aften ontstaan vaak wanneer je kind een klein wondje in de mond heeft. Dit kan ontstaan doordat je kind bijvoorbeeld op de wang gebeten heeft of wanneer het te hard tandenpoetst. Vaak krijgen kinderen ook last van aften als ze een beugel gaan dragen. Aften komen eerder voor bij kinderen met een droge mond en bij kinderen die veel stress ervaren. Daarnaast kan een vitaminetekort zorgen voor aften in de mond. Bij een tekort aan ijzer of vitamine B12 kan je kind er last van krijgen. Bepaalde medicijnen kunnen het krijgen van aften bevorderen, wanneer dit zo is staat het in de bijsluiter van het medicijn.

Wat kun je doen als je kind aften heeft?

Normaalgesproken gaan aften binnen twee weken vanzelf over. Toch is het goed om voor een extra goede mondhygiëne te zorgen. Laat je kind rustig eten en goed maar voorzichtig tandenpoetsen. Hiermee voorkom je uitbreiding van de hoeveelheid aften. Leg je kind ook uit dat het van de aften af moet blijven. Als de aft weer opengaat dan zal het nog meer pijn doen en langer duren voordat de aft over is. Het kan zeker geen kwaad als je kind extra gezond eet en veel slaapt.

Behandeling aften

Wanneer je merkt dat de aften moeilijk overgaan bij je kind of dat het er veel last van heeft, dan zijn er diverse producten te koop die meehelpen aan het herstel. Zo heb je meerdere gels bij de (online) drogist te koop die zorgen voor pijnverlichting en een beschermende en genezende functie hebben. Gels zoals Evisense Pro Aften Gel en SoreFix kunnen helpen.

Wat betekent ‘vervelend gedrag’ eigenlijk bij je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.