Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 17 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je met je kinderen wil mediteren én hoe je dat doet

Kinderen en mediteren, het lijkt misschien een onmogelijke combinatie. Het is al moeilijk om kinderen dertig seconden stil te laten zitten, laat staan ​​tien minuten. Toch is het niet onmogelijk om kinderen de grondbeginselen van meditatie te leren. Met de juiste aanpak kun je ze helpen om te begrijpen hoe ze hun geest kunnen kalmeren en tot rust kunnen komen in hun lichaam.

Als jij weleens mediteert, dan is dat waarschijnlijk iets dat je later in het leven hebt geleerd. Maar stel je voor dat je de voordelen ervan op veel jongere leeftijd had ervaren. Had het je kunnen helpen tijdens de emotionele achtbaan van de puberteit?  Om te studeren voor toetsen? Of om op een vriendelijkere manier met je klasgenoten en ouders kunnen communiceren? Onderzoek zegt van wel.

De voordelen van meditatie voor kinderen op school

Meditatie kan helpen om je kind beter te laten presteren op school. Zo zou het volgens onderzoek bijvoorbeeld hun werkgeheugencapaciteit verbeteren. Dit is een van de belangrijkste uitvoerende functies van de hersenen voor cognitieve ontwikkeling – en vooral belangrijk als het gaat om het ontwikkelen van academische basisvaardigheden zoals taal en wiskunde.

Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat meditatie kinderen helpt zich bewust te worden van hun eigen leer- of denkprocessen, wat ook wel metacognitie heet. Dit is een vaardigheid die kinderen in wezen kan helpen om beter te leren, omdat ze zich meer bewust worden van de leerstrategieën die het beste voor hen werken.

Het is zelfs aangetoond dat meditatie de focus verbetert. In een onderzoek uit 2019 bleek dat middelbare scholieren die meditatie beoefenden een betere aandachtsspanne hadden dan degenen die dat niet deden. Dat komt omdat meditatie na verloop van tijd de geest traint om minder snel afgeleid te worden.

De voordelen van meditatie voor emotionele ontwikkeling van kinderen

Maar meditatie heeft niet alleen een positief effect op school. Het is ook van invloed op de persoonlijke groei van kinderen. Zo wees een studie uit dat mindfulness-meditatie gevoelens van kalmte, ontspanning en zelfacceptatie kan vergroten wanneer jongeren dit nodig hebben.

Het is ook aangetoond dat meditatie helpt om de emotionele intelligentie te ontwikkelen. Dit is het vermogen om de eigen emoties te herkennen en beheersen.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met mediteren?

We weten allemaal dat stil zitten niet zo eenvoudig is en al helemaal niet voor kinderen.

Toch kun je volgens Headspace, een bekende meditatie-app, kinderen al leren mediteren als ze vier of vijf jaar zijn. Of je zou volgens hen zelfs kunnen proberen er wat eerder mee te starten als je peuter geïnteresseerd en betrokken lijkt.

Volgens de mede-oprichter en voormalig boeddhistische monnik Andy Puddicombe van Headspace, zullen je er misschien versteld van staan ​​hoe goed je kind het doet, zelfs op jonge leeftijd. “Het is bijna alsof meditatie voor kinderen is ontworpen”, zegt Puddicombe. “Ze snappen het gewoon – er is een flexibiliteit en vrijheid in hun geest waardoor ze ín het moment aanwezig kunnen zijn, zonder andere gedachten of druk. Door op jonge leeftijd meditatie en mindfulness te introduceren, kun je hier niet alleen op voortbouwen en hun geestontwikkeling helpen koesteren, maar maak je meditatie ook eenvoudig en toegankelijk.”

Hoe ouders kinderen kunnen helpen om te leren mediteren

Wanneer volwassenen mediteren, proberen ze vaak een rustig plekje te vinden, weg van de kinderen. Maar wanneer je mediteert in het bijzijn van je kinderen zullen zij eerder interesse hebben of willen deelnemen.

Leg uit wat je doet en waarom. Een geleide meditatie, waarbij je dus een verhaal volgt is voor kinderen het makkelijkste. Maar je kunt ook eerst beginnen met korte mindfulness-oefeningen voor kinderen. Hoewel het bij deze oefeningen misschien niet allemaal gaat om kinderen die stilzitten, hun ogen sluiten en de geest leegmaken, zal je kind hierdoor wel leren meer in het nu aanwezig te zijn.

Als ze eenmaal weten hoe ze dat moeten doen, kunnen ze vervolgens gemakkelijker een geleide meditatie volgen, ook al is het in het begin maar een korte oefening van 1 of 5 minuten.

Handige apps voor meditatie

Wanneer je op zoek bent naar geleide meditatie voor je kinderen zijn er een aantal fijne apps. Zo heeft het bekende Headspace speciale geleide meditaties voor kinderen. Deze zijn echter wel in het Engels. In het Nederlands heb je sinds kort ook een kindermeditatieapp die fijne geleide meditaties aanbiedt voor kinderen.

Maar ook op YouTube vind je veel gratis geleide kindermeditaties. Al eerder maakten we een lijstje met tips en fijne geleide slaapmeditaties voor kinderen. Hieronder vind je nog een voorbeeld van een geleide meditatie voor kinderen.

Yoga voor kinderen: 9 simpele yoga oefeningen om mee te beginnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.