Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 14 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Wist je dit? Tot deze leeftijd mag je kind niet werken

Wij vroegen ons af: vanaf welke leeftijd mag een kind eigenlijk gaan werken? En is er dan nog een verschil tussen een echt baantje in bijvoorbeeld een supermarkt of oppassen bij het buurkindje. We zochten het voor je uit.

In de wet staat namelijk vastgelegd vanaf welke leeftijd een kind mag gaan werken. En wat voor werk dat dan mag zijn, want ook niet elke functie mag uitgevoerd worden door kinderen onder de 18 jaar. Natuurlijk heb je wel altijd uitzonderingen op de regel.

Vanaf welke leeftijd mag een kind werken?

Wettelijk gezien mag een kind werken als het 16 jaar of ouder is. Tot die tijd zijn kinderen verplicht om naar school te gaan en mogen ze dus niet werken, uitzonderingen daargelaten. Als je kind 16 jaar is, mag het bijna alle werkzaamheden doen, maar school gaat wel altijd voor. Kinderen van 15 jaar en jonger mogen dus nog niet werken, maar klusjes mogen dan weer wel.

Mijn kind van 13 jaar wil wat bijverdienen

Zoals we al vertelden, zijn er uitzonderingen op de regel. Als je kind 13 jaar is, mag het namelijk wel klusjes doen op vrije dagen. School mag hier nooit onder lijden, dus het moet voor of na schooltijd en dan maximaal twee uur. Of in het weekend of de vakanties: maximaal zeven uur per dag. Denk aan klusjes als auto’s wassen, oppassen in de buurt, folders bezorgen of vakkenvullen in de supermarkt. Voor deze leeftijd geldt nog geen officieel minimumloon, je kan dus samen met je werkgever bespreken wat je graag wil verdienen.

Werken als je kind 15 jaar is

Vanaf 15 jaar mag je kind net wat meer en ander werk verrichten. Denk aan het bezorgen van avondkranten, lichte werkzaamheden doen op een camping of helpen in de bediening in de kantine of een koffietentje (behalve als hier ook alcohol geschonken wordt). Op een schooldag mag je maximaal twee uur werken en op een vrije dag is dat acht uur. Het minimum uurloon bij een fulltime werkweek van 36 uur in een bedrijf is op dit moment voor een 15-jarige 3,38 euro.

Bijbaantje voor kinderen van 16 jaar en ouder

Vanaf 16 jaar mag je werken, als het maar niet je eventuele schoolwerk belemmerd. Werken met gevaarlijke stoffen mag niet, maar verder mogen de meeste bijbaantjes wel uitgevoerd worden door je 16-jarige. Ook mag je volgens de wet nog niet werken tussen 23.00 uur en 06.00 uur, met weer enkele uitzonderingen. Zo mag het wel bij defensie, in de binnenvaart als leerling en als je leert voor brood- of banketbakker. Het minimum uurloon is nu voor een 16-jarige 3,89 euro.

De leukste bijbaantjes voor jongeren

Natuurlijk kan je in de supermarkt gaan werken, zelf heb ik als bijbaan jarenlang achter de kassa gezeten en daar kijk ik met heel veel plezier op terug. Maar er zijn ook minder standaard baantjes te vinden. Denk aan ijsscheppen in de plaatselijke ijssalon, werken als barista, werken in een pretpark, oppassen als je van kinderen houdt, bij de bios aan de slag, of geef bijvoorbeeld bijles in een vak dat je goed beheerst. Vind je eigenlijk niets leuk? Misschien kan je dan wel zelf een onderneming starten! Denk aan het maken en verkopen van spullen, zoals sieraden of maak van TikTok je baantje.

Vakkenvuller of keukenhulp? 6x voordelen van een bijbaan voor jouw tiener

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.