Noah Korevaar
Noah Korevaar Nieuws 18 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

LEGO brengt indrukwekkende Vikingen-set van fan uit als echte set

Maak kennis met je volgende favoriete LEGO-set. Een fan krijgt namelijk de ultieme eer: zijn zelfontworpen bouwwerk gaat als officiële set uitgebracht worden. Viking Village laat twee andere indrukwekkende potentiële sets achter zich.

LEGO prent kinderen al sinds halverwege de vorige eeuw in dat ze alles kunnen maken. Dat levert generaties op aan getalenteerde bouwers, waarvan een select groepje uiteindelijk zelfs bij de Deense speelgoedfabrikant gaat werken.

LEGO Ideas: fans krijgen de kans

Iemand moet immers de sets ontwerpen die continu worden aangekondigd. LEGO weet drommels goed dat de grootste fans ook de meest indrukwekkende creaties neer kunnen zetten, ondanks dat de plastic steentjes ‘slechts’ een hobby zijn.

Daar maakt de fabrikant gretig en vooral heel slim gebruik van middels LEGO Ideas. Dat is een website waar je zelfbedachte sets kunt uploaden. Bijvoorbeeld je zelfontworpen ruimteschip, of een eerbetoon aan je favoriete film.

Vervolgens kunnen andere fans erop stemmen. Uiteindelijk kiest LEGO eens in de zoveel tijd één of meerdere sets uit die dan vervolgens ook echt uitgebracht gaan worden. Vaak met wat aangepaste details om de boel bijvoorbeeld wat steviger te maken, maar dat mag de pret niet drukken: de droom van elke fan kan dus uitkomen.

Drie kansmakers

Het leverde de afgelopen jaren al meerdere pareltjes op. Denk aan dit meesterwerk van Van Gogh, deze werkende vleugel of de indrukwekkende typemachine die het bedrijf vorig jaar uitbracht. Stuk voor stuk ontstaan door het werk van ijverige fans.

We kunnen nu een nieuwe set aan dat rijtje toevoegen. LEGO gaf consumenten de afgelopen weken de kans om op drie oude Ideas-sets te stemmen. Sets die al meer dan 10.000 stemmen hebben bereikt, maar nog niet eerder door de fabrikant werden geselecteerd.

Het merk hield zelf de touwtjes in handen door fans drie sets voor te schotelen. Enkel de set met de meeste stemmen wordt ook echt in productie genomen en wereldwijd uitgebracht.

Viking Village wint

De overduidelijke winnaar is een nostalgische set genaamd ‘Viking Village.’ Met maar liefst 16.317 stemmen is een fan die zichzelf BrickHammer noemt de gelukkige. Hij krijgt de ultieme eer: LEGO gaat zijn Vikingen-dorp echt uitbrengen als een set.

De winnaar schrijft op zijn Ideas-pagina dat hij LEGO’s Vikingen-thema weer tot leven wilde wekken, maar dit keer met een ontwerp dat trouwer is aan de geschiedenis. LEGO’s sets van ongeveer tien jaar geleden waren namelijk meer gebaseerd op Noorse mythologie en fantasy.

Het levert een ontwerp van ongeveer 2100 steentjes op. Daarmee bouw je een dorp met onder andere een smederij, een tempel, een uitkijktoren en natuurlijk een gebouw waarin de Vikingen en hun koning samen kunnen komen.

Nog even geduld

LEGO is al begonnen met het uitwerken van het definitieve ontwerp. Waarschijnlijk krijgen we dan ook binnenkort al het bijbehorende prijskaartje en de releasedatum van deze nieuwe set te horen.

Nog even geduld dus. In de tussentijd schotelen we je ook even de twee overige Ideas-sets voor, waar fans wel massaal op stemden, maar die helaas niet de schappen van je lokale speelgoedwinkel gaan bereiken.

Mini Golf Course (11.575 stemmen)

Deze nostalgische set, inclusief windmolentje en bewegende obstakels, bestaat uit drie holes die ook echt speelbaar zijn. Helaas bleef dit fan-ontwerp steken op de tweede plek.

Marine Life (6.732 stemmen)

De derde set doet een beetje denken aan LEGO’s schip in een fles. Met ongeveer 1164 steentjes bouw je een glazen stolp met daarin een stukje zeeleven naar keuze. Je kunt met de bijbehorende steentjes namelijk zowel een kwal als een clownvis en een zeepaardje bouwen. Althans, op papier. Ook deze set heeft namelijk de wedstrijd verloren.

Er is nu een LEGO Home Alone-set, en hij zit van zolder tot kelder vol details

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.