Sanne Verweij
Sanne Verweij Eropuit 2 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

De leukste musea voor het hele gezin op een rijtje gezet

In de vakantie of met een studiedag is het het weer zover: jij zit samen met de kinderen binnen. Vriendjes kunnen niet spelen, het regent buiten en als klap op de vuurpijl hebben jullie allemaal geen zin in een spelletje. Dan maar naar het museum!

Oud speelgoed ontdekken, vliegtuigen bekijken of op de trein stappen? In deze musea hebben ze de leukste activiteiten waar jullie allemaal enthousiast van worden. Ja, de ouders ook!

De leukste musea voor jou en de kids

Kies het leukste museum uit en maak er een dag van om nooit te vergeten.

1. Het spoorwegmuseum (Utrecht)

Tjoek, tjoek… hoewel jullie misschien niet met de trein aankomen, kun je hier wel snel uitstappen. De kinderen kunnen in het spoorwegmuseum hun ogen uitkijken: er is van alles te zien en ze kunnen er vooral ook veel doen. Is jouw kind fan van treinen? Dan is dit zijn droommuseum.

2. Natuurmuseum

Niet weg van een beetje ravotten in de natuur of helemaal gek van dieren? Dit museum vind je in verschillende plaatsen: Rotterdam, Friesland, Brabant, Tilburg. Sommigen hebben ook speurtochten en audiotours om te doen met de kinderen.

3. Het watermuseum (Arnhem)

Dit museum is voor de echte doeners: er zijn wel meer dan vijftig interactieve presentaties te vinden over water. Niet alleen hartstikke leuk, maar ook nog eens leerzaam. Wist jij bijvoorbeeld dat je botten en tanden ook uit water bestaan? Weer wat geleerd!

4. Ontdekmuseum

Als jouw kind nergens vanaf kan blijven en stiekem een nieuwsgierig aagje is, is dit jullie perfecte keuze. De ontdekmusea op verschillende plaatsen in Nederland (Kerkrade, Tilburg, Eindhoven) staan in teken van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp.

5. Puzzelmuseum (Friesland)

Boordevol breinbrekers en raadsels is het puzzelmuseum. Zijn jullie echte puzzelliefhebbers? Dan zijn jullie hier aan het juiste adres. Je komt hier echte klassiekers tegen, maar ook illusies en voor de minder erfvaren puzzelaars zijn er ook puzzeltafels om bij aan te schuiven.

6. Villa Zebra (Rotterdam)

Dit is een visueel kunstmuseum om de creativiteit en nieuwsgierigheid bij kinderen tussen de vier en twaalf jaar te stimuleren. Zo kunnen je kinderen dokters helpen, maar ook kopjes thee drinken in het XXL-poppenhuis. Reuzegezellig dus!

7. Museum Speelklok (Utrecht)

Zet je oren maar open, want dit museum klinkt je vast als muziek in de oren. Museum Speelklok bestaat uit heel veel zelfspelende muziekinstrumenten en dus ook veel vrolijke muziek. Kinderen leren al doende en al luisterend meer over de instrumenten variërend van speeldoosjes tot draaiorgels.

8. Speelgoedmuseum

Speelgoed voor jong en oud of uhm… van vroeger en nu. Onder andere in Drenthe, Deventer en Gelderland kunnen je kinderen zich verwonderen over de evolutie van het speelgoed. Heel wat anders dan die spelletjes op de telefoon. En wie weet zie jij er nog wat tussen staan wat jij herkent uit je kindertijd!

9. Nationaal Militair museum (Utrecht)

Vliegtuigen vind je genoeg in dit museum in Soesterberg. Hier wordt aandacht besteed aan de Nederlandse krijgsmacht op zo’n manier dat je kinderen het ook zullen begrijpen en hun ogen uit kunnen kijken.

10. Bakkerijmuseum (Hattem)

De handjes zitten thuis vaak onder het meel: jullie zijn een echte bakfamilie. Dan is het niet zo gek dat jullie voor dit museum kiezen. Neem een kijkje in het dagelijks leven van een bakker en wie weet maken jullie straks nog lekkerdere creaties thuis.

Slecht weer? Naar het museum! 5x leuke musea voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.