De do’s en dont’s op vakantie met je stiefgezin

Marieke Jansen 26 jun 2022

Yes vakantie! Maar ga je met elkaar als stiefgezin of los van elkaar? Ik ben het type dat altijd graag in januari toch al wel weet waar ze in de zomer naartoe gaat. Dan kan ik mij er zo lekker op verheugen. Dus ook dit jaar boekte ik op tijd mijn vakantie. Het wordt Ermelo! Ja, vroeger dacht ik ook dat alleen oude mensen op vakantie gaan naar de Veluwe. Maar ik neem het terug, de Veluwe  \is echt mooi en er is veel te doen (nee, niet te hysterisch).

Ik zal eerlijk zijn, wij gaan dit jaar niet samen als stiefgezin op vakantie. Ja, soms voel ik schaamte om deze keuze, maar ik sta er wel achter.

Voor de mensen die wel als stiefgezin op vakantie gaan bij deze  de do’s en don’ts

Do’s:

  • Laat los wat jij denkt wat leuk is voor een ander
  • Bij een eerste vakantie samen: bespreek van tevoren wat je belangrijk vindt op een vakantie. Hoe je eerdere vakanties er uit zagen. Wat je verwachtingen/wensen zijn m.b.t. deze vakantie
  • Laat iedereen vrij: 1. Je hoeft niet alles samen te doen 2. Geef elkaar letterlijk en figuurlijk ruimte 3 Bespreek je wensen en behoeften op vakantie met je partner, luister naar elkaar en help elkaar.

Don’ts:

  • Te veel plannen maken die jou heel leuk lijken, zonder af te stemmen met de rest
  • Te veel uitgaan van jouw eigen vakantie rituelen en tradities
  • Te veel voor de anderen gaan zorgen

Algemene do’s en don’ts op vakantie met je stiefgezin

Geef elkaar WEL de ruimte om te wennen aan de situatie van op vakantie zijn met elkaar. Wees relaxed en laat de teugels en de regels een beetje los. Neem dus WEL de tijd om even aan elkaar en de situatie te wennen. Vaak helpt duidelijkheid ook, veel kinderen vinden het WEL fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Je kan dus eventueel WEL de grote lijnen van de vakantie schetsen. Geef iedereen WEL een eigen inbreng. Wat vindt eenieder leuk om te doen? En de belangrijkste (knipoog) neem WEL tijd voor jezelf en je partner. Dus bespreek hoe je dat WEL kan realiseren.

De don’ts. Verbied NIET het spreken over de andere ouder of verbied NIET het contact hebben met de andere ouder. Je kan hier natuurlijk wel van tevoren afspraken over maken. Je hoeft NIET alles samen te doen. Ook op vakantie kan je als ouder iets alleen met je eigen kind(eren) doen.

Have fun!

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.