Laura Saija
Laura Saija Pubergedrag 2 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

5x zo ga je om met een luie puber

Voor bijna elke ouder herkenbaar: de luie puber. Ze liggen op de bank, ze laten hun vieze afwas staan en ze doen vrijwel niks. Behalve hangen en luieren. Klinkt op zich als een heerlijk leventje, maar dit is niet wat je wil voor je kind.

Een puber moet zich voorbereiden op een zelfstandig leven en daar hoort ook bij dat ze hun spullen opruimen en schoolwerk afmaken.

Luie puber

Niet makkelijk dus om een luie puber aan het werk te krijgen, maar hier zijn een aantal manieren om het toch voor elkaar te krijgen.

1. Geef een deadline en structuur

Luie pubers hebben vaak moeite met het managen van hun tijd. Als jij tegen hem zegt dat hij zijn vieze was in de wasmand moet gooien, is daar voor hem geen haast bij gebaat. Die was kan immers ook wel de volgende ronde meedraaien. Daarom is het belangrijk om een deadline te geven en daar ook consequenties aan te hangen. ‘Wil je voor vier uur de was opruimen?’ Je kunt ook een algemene afspraak maken voor het doen van taken in huis, bijvoorbeeld dat alles wat je aan hem of haar vraagt voor vijf uur gedaan is.

2. Probeer niet te smeken

Smeken om je puber iets te laten doen is nooit een goed idee. Een puber smeken of zelfs ruzie maken met hem om huiswerk te maken, mee te helpen in de keuken of te gaan sporten werkt helemaal averechts. Dit is niet goed voor jullie relatie. Een manier om de controle te behouden met je puber te praten en uit te leggen dat je graag wil dat hij of zij het goed doet in het leven. Trek je vervolgens terug en dwing je puber niet als hij toch liever een luie puber wil blijven.

3. Privileges verdienen

Elke puber heeft wel iets dat hij echt leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld scrollen op zijn of haar telefoon, gamen, bellen met vrienden of uitgaan. Als je puber op andere momenten te lui is voor belangrijke taken, dan kan het werken om de ‘leuke dingen’ weg te halen. Hij of zij kan privileges verdienen door taken te doen en daarnaast ook leuke dingen.

4. Speel in op onafhankelijkheid

Pubers kunnen soms kortzichtig zijn. Ze zien het voordeel van hun kamer opruimen, hun taken afvinken of presteren op school niet. Daarom is belangrijk om pubers in te laten zien waarvoor ze het doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een beeld te schetsen van de toekomst. ‘Je wil later toch je eigen huis hebben? Dan moet je wel weten hoe je er voor kunt zorgen’. Op deze manier speel je in op de behoefte van pubers om onafhankelijk te worden. Je laat ze zien hoe ze deze onafhankelijkheid kunnen bereiken.

5. Aanmoedigen

Misschien wel de meest effectieve manier om een luie puber op de been te krijgen, is door hem simpelweg te motiveren. Alleen maar de slechte dingen opmerken aan je puber, kan een valkuil zijn. Opmerkingen als: ‘Waarom lig je de hele dag op de bank?’ of ‘Zit je weer niets te doen?’ zijn niet motiverend. Besteed dus niet alleen aandacht aan een puber als hij lui is, maar benadruk de momenten dat hij wel iets leuks of actiefs aan het doen is.

11x bekende smoesjes van pubers om te drinken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.