Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vakantie 25 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Al plannen deze meivakantie? Dit zijn de leukste uitjes met jonge kinderen

Met Koningsdag op zaterdag 27 april start meteen de meivakantie voor heel Nederland. Sommige scholen plakken daar nog een week aan vast en zo valt de meivakantie 2024 van 27 april tot en met 5 óf 12 mei. Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag vallen dus ook in deze vakantie.

Genoeg vrije tijd om een dagje eropuit te gaan met de kinderen en hopelijk werkt het lenteweer dan ook een beetje mee.

Meivakantie 2024: alle uitjes op een rij

Soms zie je door de bomen het bos niet meer en kan je maar niet bedenken wat jullie nu weer moeten gaan doen. De ballenbak heb je ondertussen wel uitgespeeld en ook de plaatselijke kinderboerderij is niet meer favoriet bij je kids. Wat nu? Een van deze uitjes, die leuk zijn voor jonge kinderen, maar ook voor iets oudere. We hebben geprobeerd de prijzen van deze uitjes laag te houden, voor een niet al te dure meivakantie.

De Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos

Een gratis uitje voor de allerkleinsten, maar zeker ook heel leuk als je ook oudere kinderen bij je hebt. De Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos is elke dag te bezoeken, met uitzondering van de dinsdag. Er zijn, natuurlijk, geiten, maar ook heel veel andere dieren en een leuke speeltuin. Ook is er een terras en een restaurant, dus met een beetje geluk kunnen jullie genieten van een kop koffie, terwijl de kids lekker spelen. Het leuke aan de Geitenboerderij in de meivakantie bezoeken is dat er lammetjes zijn. De kinderen mogen ze een flesje melk voeren, daarvoor betaal je om en nabij een euro.

Varen in een fluisterbootje

Twee uur varen in een fluisterbootje met je gezin kost zo’n vijftig euro bij Theetuin Overleek, maar je mag zelf een picknick meenemen waar je weer op kan besparen. Je vaart door de smalle slootjes van Monnickendam door schattige dorpjes en langs grazende koeien. Genoeg te zien dus, voor de kinderen. Daarna kunnen ze lekker spelen in de speeltuin van de theetuin terwijl jullie genieten van een kop koffie en vooruit, een stuk homemade taart.

Molens bezoeken op de Zaanse Schans

De Zaanse Schans in Noord-Holland is een oud dorp vol met molens, unieke Zaanse huizen (waar dus nog echt mensen wonen) en heel veel bedrijvigheid. Zo wandel of fiets je er langs kleine winkeltjes zoals een zeepmakerij en een bakkertje met vers gemaakte producten. Verder vind je er veel ambachten, bijvoorbeeld de klompenmakerij, het wevershuis en de tinnegieterij. Je kunt er de nog werkende molens bezoeken (vaak wel tegen een kleine prijs) en foto’s maken in de grote klompen. Hongerige kids vallen aan op een pannenkoek in het pannenkoekenrestaurant en ook een ijsje mag niet ontbreken natuurlijk. Een lekker toeristisch dagje voor niet al te veel geld.

Het Scheepvaartmuseum

Sinds dit jaar mogen kinderen tot en met twaalf jaar het Scheepvaartsmuseum gratis bezoeken (achttien euro vijftig voor volwassenen). En dat is al leuk met de allerkleinsten, want speciaal daarvoor is er de interactieve tentoonstelling Duiker Doris. Oudere kinderen genieten van Het verhaal van de walvis, over de walvisjacht en de walvis als bedreigde diersoort. Ook het VOC-schip dat je op het water ziet liggen naast het museum, is te bezoeken.

Plaatselijke vrijmarkt op Koningsdag 2024

Op zaterdag 27 april vieren we Koningsdag met een oranje tompouce en een oranjebittertje (of gewoon een wijntje). Dat valt dus precies in de meivakantie van 2024. Om Koningsdag met kinderen te vieren, raden wij je aan om lekker een vrijmarkt in de buurt te bezoeken. Geef de kinderen een paar euro en laat ze zelf onderhandelen over wat ze willen kopen. Of, nog beter: leg zelf een kleedje neer met het speelgoed dat niet meer gebruikt wordt.

Bevrijdingsdag 2024 met kinderen

Ook valt Bevrijdingsdag middenin de meivakantie van 2024. Vier de vrijheid samen met je kinderen op een gezellig Bevrijdingsfestival. Op verschillende plekken in Nederland wordt een Bevrijdingsfestival georganiseerd mét speciale activiteiten voor de kinderen. Ga bijvoorbeeld naar Haarlem, waar zelfs een speciaal kinderfestival te bezoeken is, net zoals in Nijmegen en Den Haag.

Bezoek het Drakenrijk

Voor een paar euro per persoon (tip: boek vroeg voor early bird korting) kun je met je kids naar het Drakenrijk. Een attractiepark waar heel veel te doen is. Voor de allerkleinsten is er een peuterdorp waar kleintjes veilig kunnen spelen. Oudere kinderen kunnen goudzoeken, naar de buitenspeeltuin, en klimmen en klauteren in het speelkasteel. Het attractiepark grenst aan een strand, dus op een heel warme dag mogen de zwempakken mee. Een geweldige dag voor kleine ridders.

Het vernieuwde Nijntje Museum in Utrecht

Het Nijntje Museum is onlangs helemaal vernieuwd en een bezoekje waard. Wel betaal je ook voor kleine kinderen, omdat het museum daar speciaal voor ingericht is. Kinderen tot een jaar mogen gratis mee, voor kids tot en met zes jaar betaal je twaalf euro en volwassenen betalen acht euro per persoon. Het museum is eigenlijk de wereld van Nijntje in het echt. Het is een interactief museum waar natuurlijk Nijntje zelf, maar ook haar vriendjes zoals Betje Big, Boris Beer en Snuffie te zien zijn. Tickets zijn alleen van tevoren online te koop.

Voor een overzicht van de top drie populairste dagattracties in Nederland kijk je hier.

Dagje weg met gezin? Van deze voorjaarsvakantie uitjes wordt jouw kind blij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.