Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Vakantie 12 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Niet op zomervakantie? 8 ideeën voor de thuisblijvers

Het is niet voor iedereen weggelegd. Misschien is er geen geld, geen tijd of geen energie voor. Wanneer je niet op zomervakantie kunt gaan met je kinderen, betekent dit natuurlijk niet dat je helemaal niks kunt gaan doen in die periode. In dit artikel delen we een aantal tips voor de thuisblijvers.

Niet ieder gezin heeft de mogelijkheid om in de zomervakantie weg te gaan. Thuisblijven hoeft helemaal niet saai te zijn. Je kunt zelfs heel goed een vakantiegevoel creëren. Hoe? Hieronder delen we een aantal ideeën.

Niet op zomervakantie

Zo zorg je ervoor dat je ondanks alles er toch een mooie zomer van maakt met je kinderen.

1. Op vakantie in eigen huis of tuin

Ook in eigen huis of tuin kun je kamperen. Zet samen met je kind een tent op in de tuin en slaap daar een nachtje. Heb je geen tuin? Ook in de woonkamer is het leuk om een tent of hut te bouwen en daar te slapen. Haal ‘s ochtends verse broodjes bij de bakker en zo heb je toch een beetje een vakantiegevoel, maar dan thuis.

2. Picknicken

Ga lekker picknicken met je kinderen. Maak samen met je kinderen een grote mand vol met lekkers en leg een leuke route af naar de bestemming. Dit kan een parkje dichtbij huis zijn, maar misschien is het strand of een bos ook een goed idee.

3. Uiteten in eigen huis

Wanneer je op vakantie gaat, betekent dat vaak ook samen uiteten. Ook thuis kun je restaurantje spelen. Maak samen met je kinderen een menukaart, haal boodschappen en kook een uitgebreid diner. Met een leuk voor-, hoofd- en nagerecht voelt het alsof je in een restaurant zit. Het is ook leuk om in het thema van jullie favoriete vakantieland te koken, bijvoorbeeld Italiaans, Spaans of Grieks.

4. Kampvuuravond

Iets wat je misschien ook sneller doet wanneer je op vakantie bent, is het maken van een kampvuur. Dit kan natuurlijk ook thuis! Zet de BBQ aan of maak een vuurtje in de tuin. Koop een zak marshmallows en laat je kinderen hier een avondje wat langer voor opblijven. Dit voelt meteen als een hele speciale zomeravond.

5. Speurtocht

Zet een leuke speurtocht uit in je eigen omgeving. Probeer nieuwe plekken te ontdekken en niet de routes te lopen waar je al vaker komt. Zo ontdek je iets nieuws van je dorp of stad en heb je gegarandeerd een leuke middag met je kinderen.

6. Logeren

Wanneer je niet op vakantie kunt, is het misschien voor je kinderen toch leuk om af en toe ergens anders te slapen. Organiseer een logeerpartijtje bij vrienden of familie. Zo heb je zelf ook meteen een avondje voor jezelf om extra te ontspannen.

7. Spelletjesdag

Organiseer een spelletjesdag! Stel teams samen en laat je kinderen ook een aantal prijzen verzinnen. Dit is ook een ideale activiteit mocht het niet zo zomers weer zijn gedurende de vakantieperiode.

8. Dagjes uit

Tot slot kun je ook in Nederland heel veel leuke uitjes bedenken. Er zijn diverse musea die in de zomervakantie van alles organiseren voor kinderen. Ga een dag naar een dierentuin, naar het strand, een leuke stad, een pretpark, binnen- of buitenspeeltuin of het zwembad. Ook een dagje eiland geeft meteen een vakantiegevoel, maar dan toch relatief dichtbij huis.

Vervelen je kinderen zich tijdens de zomervakantie? Met deze tips niet meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.