Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 7 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Twee halve koekjes zijn meer dan één hele: zo hou je je kind voor de gek met objectconservatie

‘Maaaaam, ik wil méér chipjes!’ of ‘Papaaaaa, Bart heeft meer snoepjes dan ik!’ Herkenbaar? Kinderen houden van vergelijken en willen natuurlijk altijd het meeste hebben van iedereen. Vooral als het gaat om lekkere of leuke dingen. Maar wist je ook dat je jouw kind tot een jaar of zes heel makkelijk hiermee voor de gek kunt houden door middel van objectconservatie?

We kennen allemaal de situaties waarin je kind zeurt of klaagt dat hij meer wil, of dat iets oneerlijk is verdeeld in zijn ogen. Zo kan je kind denken dat zijn broer meer koekjes krijgt omdat die een gebroken koekje heeft. Maar daar is dus eigenlijk een heel simpele oplossing voor.

Oneerlijk delen door objectconservatie

Het is heel simpel, als jouw kind meer chips wil, dan stop je het in een kleiner bakje, waardoor het voller lijkt. Ook al is het evenveel chips, je kind zal denken dat het meer is. Of als je kind nog een koekje wil, dan breek je het koekje doormidden zodat het twee stukken zijn, en je kind denkt opnieuw dat hij meer krijgt.

Dit komt door de zogenaamde objectconservatie theorie die ontdekt werd door de bekende kinderpsycholoog Jean Piaget. Dit houdt in dat kinderen tot ongeveer zes jaar oud nog niet begrijpen dat dingen van vorm kunnen veranderen terwijl ze in aantal of hoeveelheid gelijk blijven. Bijvoorbeeld dat een lang smal glas evenveel water kan bevatten als een breed laag glas. Of dat zes munten op een rij dicht bij elkaar niet meer is, dan zes munten op een rij waarbij de munten verder uitgespreid zijn.

Mindf*ck-experiment

In het tv-programma Mindf*ck deed illusionist Victor Mids afgelopen zaterdag een experiment met kinderen op basis van de objectconservatie-theorie. Zo liet hij zien dat de kinderen dachten dat twee halve koekjes evenveel zijn als twee hele koekjes, terwijl hij het koekje voor hun ogen doormidden breekt. Ook toonde hij aan dat kinderen denken dat er in een hoog smal glas meer melk zit dan in een breed laag glas. Zelfs als je het waar ze bij zitten van het ene in het andere glas schenkt. Bijzonder, en best hilarisch, toch?

Hieronder kun je het hele experiment bekijken.

4 belangrijke feiten die je een kijkje geven in het puberbrein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.