Redactie
Redactie Straffen en Belonen 11 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Om deze reden moet je volgens onderzoek je kind klusjes geven

Door: Samantha Lakker 

Je kids zullen het op dit moment waarschijnlijk totaal niet leuk vinden om klusjes te doen in het huishouden. Maar uit een recent onderzoek is gebleken dat kinderen heel veel profijt hebben aan meehelpen in huis. Dus zet ze misschien toch maar snel aan de slag.

Volgens het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Universiteit van Mississippi, zijn kinderen die vanaf hun derde of vierde levensjaar klusjes doen beter voorbereid op academisch, fysiek en zelfs professioneel gebied op een latere leeftijd. De routine, verantwoordelijkheid en de striktheid van huishoudelijk taken zorgt ervoor dat je kind beter in staat is om de behoeften van anderen te begrijpen. Ook snappen kinderen hierdoor beter wat het betekent wanneer er regelmatig iets van hen wordt geëist en dit leidt dan weer tot betere studiegewoonten, arbeidsethos en discipline.

Volgens psychologe Eileen Kennedy-Moore gaat het bij huishoudelijke klusjes over meer dan alleen schone vloeren en een gedekte tafel. Op deze manier geef je jouw kind namelijk het gevoel van plicht bij zichzelf en bij anderen mee. Volgens haar is het zelfs zo dat op welke manier je kinderen ook reageren, op het feit dat ze moeten meehelpen in het huishouden, kinderen die klusjes doen volgens verschillende onderzoeken gelukkiger zijn.

Uit een onderzoek, van de universiteit van Michigan is gebleken dat structuur en routine ouders kan helpen met het opbouwen van de zelfbeheersing van hun kind. Dit resulteert in minder machtsstrijd tussen ouder en kind. Dus hoe meer klusjes er worden afgedwongen en verwacht, hoe minder frictie er is om de taak ook daadwerkelijk uit te voeren. Hier hebben kinderen later op school en op hun werk weer profijt van. Ze kunnen namelijk meer doelgericht aan het werk gaan en tot actie komen.

Het enige wat wij als ouders moeten doen is de mouwen van onze kinderen opstropen en ze lekker aan het werk zetten. En dan niet toch de taakjes overnemen, omdat het niet helemaal perfect gaat of zoals jij het het liefst hebt. Ondanks dat de verleiding nog zo groot is. Je kind heeft er duidelijk profijt aan als je ze lekker hun gang laat gaan met hun karweitjes. 

Bron: Psychology Today 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.