Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Vrije Tijd 18 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat kinderen nu écht willen wanneer ze op vakantie zijn

Heel leuk die verre reis naar het puntje van Patagonië, maar je kinderen zullen er wellicht geen zak aan vinden. Logisch. Wat jij leuk vindt zal behoorlijk verschillen met de interesses van je kids. Voor je dus duizenden euro’s uitgeeft aan dure vliegtickets of exclusieve excursies, wil je je misschien even afvragen: wat willen kinderen nu écht wanneer ze op vakantie zijn?

Wat kinderen willen op vakantie

Gelukkig kan Booking jou helpen die vraag te beantwoorden. Uit een grootschalig onderzoek kunnen zij precies vaststellen waar jouw kind behoefte aan heeft wanneer die langverwachte zomervakantie aanbreekt. Nu begrijpen we dat ieder kind anders is, maar de meeste uitkomsten klinken best herkenbaar.

Kinderen tussen 5-11 jaar

Booking was zo pienter om het onderzoek te verdelen in leeftijdsgroepen. Kids tussen 5-11 jaar vonden deze dingen belangrijk:

 • Dicht bij een zwembed of strand
  Een groot deel van de kinderen (73 procent) vindt het belangrijk om dicht bij een zwembad te zijn wanneer ze op vakantie gaan. Het liefst met coole glijbanen en hoge springplanken uiteraard. Zo’n 58 procent van de kinderen verkiest het strand als leukste activiteit op vakantie en op de derde plek staat ‘activiteiten die je thuis niet kan doen’.
 • Vriendjes maken
  Je wilt bij het uitzoeken van de ideale vakantiebestemming wellicht even kijken of er leeftijdsgenootjes aanwezig zullen zijn. Je kunt het natuurlijk nooit helemaal voorspellen, maar op een kanoe-tocht door Madagascar zullen ze hoogstwaarschijnlijk geen vriendjes maken. Dat is op een camping aan het Gardameer dan wel even anders. Zo’n 42 procent van de kinderen vindt het namelijk belangrijk om met anderen te kunnen spelen wanneer ze op vakantie zijn.
 • Lekker eten
  Nu hoeven jouw kinderen geen culinaire fijnproevers te zijn om van lekker eten te genieten. De meeste kinderen doelen tijdens het onderzoek met ‘lekker eten’ op ijsjes, snoep, en ander eten dat ze thuis niet mogen. Een bestemming met een lopend buffet zou dan bijvoorbeeld een optie kunnen zijn.

Kinderen tussen 12 – 15 jaar

Maak je jonge kinderen nog blij met een ijsje en een glijbaan, zul je bij tieners met andere verrassingen uit de hoek moeten komen. Dit vinden kinderen tussen 12 -15 jaar namelijk belangrijk wanneer zij op vakantie zijn:

 • WiFi
  Niet bepaald Shocking. We hadden namelijk wel verwacht dat tieners het belangrijk zouden vinden om toegang te hebben tot een snelle internetverbinding. Zo’n 89 procent van de kinderen vindt de WiFi connectie het belangrijkste van hun vakantie.
 • Social media
  Die snelle internetverbinding is niet alleen belangrijk om vrienden te FaceTimen, maar ook om hun social media up to date te houden. Zo’n 42 procent vond het belangrijk dat er genoeg mooie plekjes waren om foto’s te maken voor hun social media. De vakantiebestemming wordt dan eerst even op Instagram opgezocht om te kijken of er Insta coole plekjes zijn.
 • Strand of zwembad
  Net als de jongere kinderen is ook het strand of zwembad een belangrijke vereiste van tieners op vakantie. En we kunnen toegeven: stiekem vinden wij dat ook weleens lekker.
 • Vrienden maken
  Ook tieners vinden het leuk om hun sociale contacten uit te breiden wanneer ze op vakantie gaan. Toch is de behoefte om vrienden te maken niet groot. Een kwart van de kinderen benoemt het tijdens het onderzoek.

En dan heb je natuurlijk de tieners die niet mee willen op vakantie en liever alleen thuis blijven. Hoe je daar mee omgaat, lees je hier

Tessa (35): ‘Mijn dochter heeft heimwee, daarom gaan we niet op vakantie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.