Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Ouders 17 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Ouderschapsverlof: hoe zit dat nu?

Er zijn verschillende soorten verlof waar je recht op hebt als ouder. Zwangerschaps-, geboorte- en ouderschapsverlof bijvoorbeeld. Er zijn ontzettend veel regels en dit kan ervoor zorgen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.

In dit artikel wordt het ouderschapsverlof tot in de puntjes uitgelegd.

Wat houdt het ouderschapsverlof precies in?

Het ouderschapsverlof kan worden aangevraagd door werkende ouders die meer tijd willen doorbrengen met hun kind(eren). Dit geldt zowel voor vrouwen als mannen. Je hebt recht op dit verlof als je gaat zorgen voor een kind dat jonger is dan acht jaar. Het kind moet daarnaast op hetzelfde adres ingeschreven staan als jij. Het ouderschapsverlof kan ook worden opgenomen om te zorgen voor een adoptie-, pleeg- of stiefkind.

Iedereen die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, heeft recht op het ouderschapsverlof. De aanvraag mag ook niet worden geweigerd door de werkgever. Er is alleen één uitzondering. Het is namelijk niet de bedoeling dat jouw werkgever in de knoop komt met het werkrooster als jij met verlof gaat. Als dit het geval is, dan zullen jullie het verlof op een andere manier moeten indelen.

Hoe lang duurt het verlof?

De duur van het ouderschapsverlof verschilt per persoon. Dit hangt namelijk volledig af van het aantal uren dat je werkt. Het verlof bedraagt 26 keer de wekelijkse arbeidsduur. We gaan even rekenen om een duidelijk voorbeeld te geven.

Stel: je werkt 36 uur per week. Dit betekent dat je recht hebt op een verlof van 26 keer 36 uur. Dit brengt je in totaal op 936 uur ouderschapsverlof.

Het is in principe de bedoeling dat het verlof wordt verspreid over 12 maanden. Er mag daarnaast wekelijks maximaal 50% van de arbeidsuren worden opgenomen. In een 36-urige werkweek, zou je dus maximaal 18 uur per week kunnen opnemen als verlof.

Het verlof kan soms ook over een langere of kortere periode worden verspreid, bijvoorbeeld fulltime verlof. Dit zal je moeten overleggen met je werkgever.

Hoe zit het met de inkomsten?

Het klinkt allemaal fantastisch: meer tijd voor je gezin. Dat is het ook absoluut! Er moet alleen wel iets voor worden opgegeven, namelijk het salaris. Er wordt niet doorbetaald tijdens het ouderschapsverlof. De uren die je blijft werken, worden uiteraard wél netjes uitbetaald.

Er komt vanaf augustus 2022 gelukkig een positieve verandering in dit reglement. Ouders krijgen vanaf dit moment negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald!

Wat als je ziek bent tijdens het ouderschapsverlof?

Het kan zomaar gebeuren dat je ziek wordt tijdens het verlof. Het verlof wordt op dit moment niet stilgezet en blijft gewoon doorlopen. De uren die je normaal gesproken wel zou werken, krijg je in dit geval doorbetaald. Dit moet minimaal 70% van het salaris zijn.

De uitzonderingen op de regel

Er zijn uiteraard een aantal uitzonderingen op de regel. Werk je bijvoorbeeld in het onderwijs? Het kan zomaar zijn dat je recht hebt op een (gedeeltelijke) doorbetaling. Of heb je een tweeling? In dit geval heb je dubbel recht op ouderschapsverlof!

Het is belangrijk om in je CAO, arbeidsovereenkomst of arbeidsvoorwaardenregelement te kijken welke regels van toepassing zijn op jouw situatie.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OuderschapsverlofOuderschapsverlof wordt deels betaald

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.