Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gender 7 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Paarse vrijdag: de dag waarop scholen diversiteit vieren

Elke ouder wil dat zijn of haar kind helemaal zichzelf kan zijn, leuke vrienden heeft en zich gelukkig voelt. Helaas is dat niet bij elk kind het geval. Er zijn nog te veel kinderen die worden gepest of buitengesloten omdat ze anders zijn dan anderen. Daar moet verandering in komen en dat hopen scholen te bereiken door middel van Paarse Vrijdag.

Elke tweede vrijdag van december vieren honderdduizenden leerlingen Paarse Vrijdag. Het is dé dag waarop scholen laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn en dat niemand gepest of uitgesloten mag worden om wie die is. En is dat niet wat elke ouder het liefste wil voor zijn kind?

Diversiteit vieren

Stel je een wereld voor waar authenticiteit wordt gevierd en waar jezelf zijn niet alleen wordt aangemoedigd, maar ook gekoesterd. Op vrijdag 8 december houden Nederlandse scholen Paarse Vrijdag om diversiteit te vieren. Dat is belangrijk, aangezien kinderen zich al op jonge leeftijd bewust zijn van stereotypen en rolpatronen, ook al op de basisschool.

COC Nederland en NIVEA bundelen ook dit jaar weer hun krachten om bewustwording rondom diversiteit en inclusie te vergroten en de acceptatie van LHBTI+ personen op school te verbeteren. Zo ontwikkelen ze actiepakketten voor basisscholen en middelbare scholen met lesmateriaal en items om de klas paars te versieren.

De rol van ouders

Niet alleen scholen, maar ook ouders spelen een belangrijke rol in het voeren van openhartige en eerlijke gesprekken met hun kinderen over het omarmen van diversiteit. Door samen in gesprek te gaan, dragen ze bij aan het creëren van wederzijds begrip. Dit kan weer zorgen voor acceptatie en het afbreken van vooroordelen. Een goede manier om een gesprek te starten is door erover te lezen.

Boeken kunnen niet alleen gesprekken aanmoedigen, maar ook barrières doorbreken, waardoor we gezamenlijk bouwen aan een inclusieve toekomst. Het is belangrijk dat elk kind leert en weet dat hij of zij er mag zijn, dat iedereen erbij hoort en dat niemand wordt uitgesloten of gepest om wie die is.

Respectvol met elkaar omgaan

Vorig jaar namen 3000 scholen deel aan Paarse Vrijdag. Tijdens deze dag ligt de nadruk op respectvol omgaan met elkaar. Voor de basisschool ontwikkelde COC in samenwerking met onderwijsprofessionals lesbrieven voor de onder-, midden- en bovenbouw. Deze sluiten aan op de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen.

Zo is er speciaal voor de bovenbouw een nieuwe editie van de Grote Paarse Vrijdag Spelshow. Voor middelbare scholen en mbo’s lanceert COC dit jaar de “Paarse Vrijdag® Awareness Collection”. Dat is een op fashion geïnspireerde campagne die inzet op een veilige schoolomgeving voor iedereen.

Hoe praat je met je kinderen over diversiteit in andere gezinnen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.