Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Puber 11 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Is je puber altijd moe? Daar is een goede reden voor!

Soms lijkt het wel alsof je puber altijd moe is. ‘s Ochtends is hij zijn bed niet uit te branden, en ‘s middags doet hij een dutje op de bank. Dat kan behoorlijk irritant zijn. Maar wees toch niet te hard voor je puber, want er is een goede reden voor die eeuwige vermoeidheid.

Oké, laten we eerlijk zijn. Pubers en bedtijd is een probleem, want ze gaan het liefst heel laat slapen. Dat komt deels doordat ze tot laat naar feestjes gaan of tot diep in de nacht zitten te gamen. Maar deels komt het ook door hun biologische klok.

Dit is de reden dat jouw puber altijd moe is

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de biologische klok van pubers verschuift. Vanaf hun tienerjaren verschuift hun slaapritme en daardoor worden ze pas later op de avond moe. Er is dus ook een goede biologische reden voor het feit dat je puber steeds later wil gaan slapen.

Toch vormt het wel een klein probleem, want terwijl ze later moe worden, hebben ze nog wel evenveel slaap nodig als voorheen. Het liefst staan ze dus later op. Alleen als dat niet kan, omdat ze naar school moeten bijvoorbeeld, ontstaat er een slaaptekort.

Dit slaaptekort kan er toe leiden dat jouw puber altijd moe is. Dus als hij de volgende keer een dutje op de bank doet, zeg dan niet dat hij lui is, maar gooi even een dekentje over hem heen.

Zo help je jouw puber met zijn slaaptekort

Vormt het een probleem voor je puber dat hij altijd moe is? Bijvoorbeeld omdat hij op school in slaap valt of omdat hij zich slecht kan concentreren? Dan kun je jouw puber proberen te helpen:

  • Stel toch een bedtijd in, ook al is je puber nog niet moe. 8 tot 10 uur slaap is wat je puber ongeveer nodig heeft. Dus moet hij om 7.00 uur opstaan, dan is een bedtijd van 22.00 uur bijvoorbeeld goed om aan te houden.
  • Laat je tiener een uur voor bedtijd geen elektronica meer gebruiken.
  • Laat je puber in het weekend maximaal twee uur uitslapen om zijn slaapritme niet teveel te verstoren.

https://www.jmouders.nl/adhd-of-slaaptekort/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.