Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Puberzoon? Dan herken je dit zeker!

Opeens merk je dat je zoon in de puberteit is beland. En of hij nou een heftige puber is of nergens last van lijkt te hebben, er zijn dingen die jou als moeder van een puberzoon vast bekend voor zullen komen.

Een puberzoon…

ruik je overal

De badkamer, z’n slaapkamer, z’n kleding, z’n kast. Alles ruikt naar je zoon. Een zweterige, muffige, deels door een deodorant gemaskeerde puberlucht. Waar niets aan te doen is behalve regelmatig de ramen wagenwijd openzetten (en wachten tot hij uit huis gaat).

verschoont opeens zijn eigen bed

Er komt een dag dat je zoon opeens wel weet hoe een bed moet worden verschoond en hoe de wasmachine werkt. Vraag hem niets. Help hem niet. Zeg er niets van. Hoe ongemakkelijk ook, het hoort erbij.

eet. En eet. En eet…

Je zou het niet zeggen als je die dunne slungelige lijven ziet, maar jongens eten in de pubertijd ongeveer evenveel als een olifant en de hele dag door. Het eten is niet aan te slepen. Hoe vaak je ook boodschappen doet; de ijs- en voorraadkast zijn steeds weer leeg. Nou ja, behalve de groentelades dan.

of slaapt. Héééél lang

Hoopte je toen je zoon klein was, dat hij eens niet zo vroeg wakker zou worden; nu kun je in het weekend net zo lang uitslapen als je wilt. Heerlijk! Op schooldagen is het nieuwe ritme van je zoon alleen niet zo handig. Hij slaapt nog door de luidste wekker heen met alle gevolgen van dien.

is vergroeid met zijn telefoon

Thuis doet je zoon naast slapen en eten, het liefst niets anders dan op zijn telefoon kijken. 24/7 staat hij in contact met zijn vriendjes terwijl hij ondertussen YouTube video’s kijkt of gamet. Een boek; wat is dat? En de laatste keer dat hij een tekening maakte of met de Lego speelde, kun je je niet eens meer herinneren.

neemt enorme risico’s

Puberjongens lijken geen gevaar te zien. Sterker nog; hoe risicovoller, hoe leuker ze het lijken te vinden. Vuurwerk moet keihard knallen en met de fiets cros je gewoon in een keer een kruispunt over. Geldt dit niet voor jouw zoon? Grote kans dat je het alleen nog niet hebt gezien.

weet alles al

Je hoeft hem echt niets meer te vertellen. Echt, hij is echt oud genoeg om alles te regelen en zijn eigen plan te trekken. Nou ja, dat denkt hij. Laat hem vooral in die waan. Loopt het mis, dan is het een mooi leermomentje. En lukt het wel, goed voor zijn zelfvertrouwen. Een win-winsituatie kortom.

knuffelt niet meer

Ook al ontwijkt hij jouw uitgestrekte armen of kijkt hij vies als je hem een kus geeft. Eigenlijk vindt hij het helemaal niet erg, maar zo doet een puber nou eenmaal. Hoe je dat merkt? Heel af en toe, zomaar opeens, kruipt die slungel bij je op schoot of geeft hij jou een dikke knuffel. Gewoon blijven vastpakken dus dat grote kind.

is dol op douchen

Als er een moment is waarop het verstandig is een waterbesparende douchekop te kopen, dan is het nu. Je zoon zal langer en vaker onder de douche staan dan ook. En waarschijnlijk met de deur op slot.

groeit waar je bij staat

Dacht je toen hij een baby was dat hij snel uit z’n kleding groeide? Nu is de broek die je een maand geleden voor hem kocht alweer te klein. En die voeten. Ze slaan in no-time een paar maten over en groot dat ze zijn. Net als die handen. Je zoon verandert voor je ogen in een man. En hoe leuk is dat!

 

Reageer op artikel:
Puberzoon? Dan herken je dit zeker!
Sluiten