Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 15 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Irene: ‘Mijn puberzoon stinkt erg naar zweet, maar doet er niets aan’

Dat pubers af en toe eigenwijs zijn, dat weet elke ouder. Toch kan het vervelend zijn wanneer ze niet luisteren als je iets voor hun eigen bestwil zegt. Dit is ook het geval bij Irene. “Mijn puberzoon stinkt erg naar zweet. Hij vindt dat ik overdrijf en weigert deodorant op te doen.”

“Louis was altijd een makkelijke jongen. Hij was erg aardig en behulpzaam, niet alleen voor mij maar ook voor anderen. Toen hij in de puberteit kwam veranderde dat een beetje. Hij begon zich tegen zijn vader en mij af te zetten. We wisten dat we dat konden verwachten, maar toch was het wennen om ons kind zo te zien veranderen.

Vieze zweetgeur

Wat natuurlijk ook bij de puberteit hoort zijn lichamelijke veranderingen. Het begon me op te vallen dat Louis steeds vaker naar zweet rook, ook al zorgde ik elke dag voor schone kleding. Ik besloot om met hem in gesprek te gaan en hem te vertellen over de hormonen in zijn lichaam en de verandering van lichaamsgeur. Ook had ik diverse soorten deodorant gekocht, zowel sprays als rollers, waaruit hij een lekkere geur kon kiezen. Ik dacht dat dit een goede aanpak was, maar helaas.

Toen ik in de periode na ons gesprek merkte dat hij alleen maar meer naar zweet ging ruiken en ook de deodorants niet gebruikte, besloot ik om weer met hem in gesprek te gaan. Hij zei dat hij niet snapte waar ik me mee bemoeide. Hij vond dat hij niet stonk en dat hij dus ook geen deodorant nodig had. Ik werd een beetje boos en zei dat hij maar eens aan het einde van de dag aan zijn T-shirt moest ruiken. Hij liep zonder iets te zeggen weg.

Doordringen tot koppige puber

Het is erg moeilijk om tot een koppige puber door te dringen. Mijn puberzoon stinkt erg naar zweet, maar hij vindt dat ik overdrijf. Naast dat hij geen deodorant gebruikt, doucht hij ook niet een keertje extra om de zweetgeur weg te krijgen. Ik kan me hier erg aan ergeren. Vroeger had ik een jongen in mijn klas die naar zweet rook. Hij werd daardoor erg gepest. Ik wil niet dat mijn zoon hetzelfde gaat overkomen. Wanneer hij lang op zijn kamer is geweest moet ik eerst de ramen open zetten, om de zweetgeur eruit te krijgen.

Hopelijk snel verliefd

Toen ik het er laatst met een vriendin over had, zei ze dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Ze zei dat haar zoon tijdens de puberteit ook wat laks was qua lichamelijke verzorging, maar toen hij een vriendin kreeg, het opeens het tegenovergestelde werd. Dit stelde mij ietwat gerust. Op dit moment kan ik alleen maar hopen dat mijn zoon snel verliefd wordt, zodat hij hopelijk iets gaan doen aan zijn persoonlijke verzorging en dat daarmee de zweetlucht tot het verleden behoort. Niet alleen fijn voor zijn toekomstige liefde, maar ook voor de rest van zijn omgeving.”

Zweetlucht bij kinderen: vanaf wanneer ga je dit ruiken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.