Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Straffen en Belonen 16 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Rekening houden met anderen, zo leer je dat aan je kind

Empathie zit er bij het ene kind meer in dan bij het andere kind, maar dit is een vaardigheid die je altijd kan aanleren aan je kind. Empathie, je inleven in een ander, is namelijk een van de belangrijkste dingen om gezonde relaties met anderen te krijgen en onderhouden. Zo leer je jouw kind om rekening te houden met anderen.

Wanneer je kind een groot empatisch vermogen heeft, kan het zich inleven in een ander en rekening houden met anderen. Wel is het belangrijk je kind mee te geven dat het nooit verantwoordelijk is voor hoe een ander zich voelt. Wel kan je aan je mini leren dat zijn gedrag invloed heeft op hoe een ander zich voelt en dat hij daar rekening mee kan houden.

Rekening houden met anderen

Kinderen kunnen niet uit zichzelf benoemen hoe ze zich voelen. Vaak uiten ze dat op een andere manier, bijvoorbeeld door te gaan schreeuwen of gillen, stampvoeten, huilen of slaan. Ze weten gewoon nog niet wat emoties zijn, wat ze op dat moment in hun lijfje voelen.

Vind je grenzen stellen moeilijk? Dit zijn 9 voordelen ervan

Kinderen tot een jaar of vier kunnen zich sowieso nog niet inleven in een ander, ze denken vooral aan zichzelf. Daarom is het heel belangrijk om al van kleins af aan gevoelens aan te leren bij je kind. Dit doe je door emoties bij je kind te zien, te benoemen en te erkennen. Je leeft je in en alleen al dat zorgt ervoor dat je kind empatisch vermogen opbouwt.

Stel je kindje is opeens heel verdrietig ’s avonds en hij vertelt dat een kindje iets naars tegen hem gezegd heeft. In plaats van boos te worden en te zeggen dat dat kindje dat nooit had mogen zeggen, benoem je de gevoelens van je kind.

4x zo leer je sociale vaardigheden aan bij je kind

Benoem de gevoelens

‘Wat zal je verdrietig zijn, dat snap ik. Wat zal je je alleen hebben gevoeld, ik wou dat ik bij je was toen het gebeurde.’ En knuffel je kind. Laat je kind uithuilen en leef je in. Je kan je kindje vragen of er iets is dat je kan doen om te helpen.

Je kind zal zich op deze manier begrepen voelen en verbonden met jou. Neem jij de situatie over door boos te worden op het andere kind en de situatie op te gaan lossen, dan leert je kind nooit om voor zichzelf op te komen.

Empathie naar je kind tonen zorgt ervoor dat je kind zich niet alleen voelt en zo leert hij om negatieve emoties onder controle te krijgen en empathie te tonen naar anderen.

Je kan je zoon of dochter namelijk niet behoeden voor dit soort situaties, omdat het in zijn leven wel vaker gekwetst zal worden. Hem leren hoe hij er het beste mee om kan gaan daarentegen, is het meest liefdevolle wat je voor je kind kan doen.

Zo leer je je kinderen rekening te houden met anderen in plaats van ‘ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.