Laura Saija
Laura Saija Ziektes 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Roodvonk: alles wat je als ouder moet weten over deze kinderziekte

Roodvonk is een kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen de leeftijd van 3 en 8 jaar, en kan zeer zelden ook bij oudere kinderen of jonge volwassenen optreden. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie.

Vroeger leidde de aanwezigheid van deze bacterie soms tot reuma of nierziekten bij kinderen, waardoor antibiotica vaak werden voorgeschreven om de bacterie te bestrijden.

Roodvonk

Tegenwoordig geneest roodvonk meestal vanzelf en is het vaak niet nodig om antibiotica te gebruiken. Er is geen vaccin beschikbaar is om roodvonk bij kinderen te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van roodvonk?

Bij roodvonk heeft uw kind meestal keelpijn, koorts en plekjes op de huid.

Eerste klachten

De eerste klachten van roodvonk zijn volgens Thuisarts het geen zin hebben in eten. Daarnaast heeft een kind vaak koorts die snel hoger wordt, keelpijn, misselijkheid en overgeven.

Tweede dag

Op de tweede dag van roodvonk komen er plekjes op de huid tevoorschijn. De plekjes beginnen op de borst en komen daarna op de rest van het lichaam. Vooral in de oksels en liezen en niet rondom de mond. Deze plekjes kunnen het best omschreven worden als ruwe, kleine bobbeltjes zoals kippenvel.

De huid kan zo ruw worden dat het net als schuurpapier voelt. Gelukkig jeuken deze plekjes niet. Op een lichte huid zijn de plekjes rood van kleur, maar op een donkere huid niet.

Na drie dagen

Na drie dagen roodvonk kan het kind een rode tong krijgen. De tong wordt niet alleen rood, maar ook dik en bobbelig. Dit wordt ook wel een frambozentong genoemd.

Na drie tot vijf dagen zakt de koorts weer. En een aantal dagen later gaan ook de plekjes weg. Na 2 tot 3 weken kan de huid gaan vervellen. Vooral aan de handen en voeten.

Hoe krijg je roodvonk?

Roodvonk wordt veroorzaakt door de bacterie streptokok. Deze bacterie kan ook leiden tot enkel keelpijn of wondroos. Roodvonk is besmettelijk en kan van het ene kind op het andere worden overgedragen via luchtdruppeltjes bij hoesten, niezen of praten.

Wanneer de huisarts bellen?

Volgens Thuisarts moet je in de volgende gevallen de huisarts bellen.

  • Het kind is heel erg ziek.
  • Het kind heeft het benauwd.
  • Het kind ademt met geluid (bijvoorbeeld piepen of gieren).
  • Het kind krijgt een blauwe kleur.
  • Het kind kan niet meer drinken of slikken.
  • Het kind kwijlt heel erg.
  • Het kind kan de mond bijna niet meer open krijgen.
  • Het kind wordt steeds zieker.
  • Het kind heeft langer dan 5 dagen koorts
  • De klachten duren langer dan 10 dagen.

Bel ook de huisarts als het kind roodvonk heeft gehad en wéér ziek wordt in de weken tot maanden erna, met klachten als: nergens zin in hebben, bleek gezicht, dikke oogleden, roze plas, dikke, rode gewrichten en weer koorts en onrustige bewegingen.

Vlekjesziektes en dikke wangen: hoe hou je verschillende kinderziektes uit elkaar?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.