Scheiding

antwoord

Wanneer er een scheiding optreedt in het leven van een kind, wordt alles anders. Alles wat vertrouwd was, is plotseling verdwenen. En de scheiding is nog maar het begin van een reeks van veranderingen in zijn leven. Ieder kind gaat daar weer anders mee om en ieder kind vraagt dus ook om een net andere benadering of aanpak. Een scheiding roept bij kinderen veel uiteenlopende gevoelens en emoties op. In dit geval moet het kind wennen aan de nieuwe vriendin van vader en hiermee leren om te gaan. 

Een vriendin naast je vader roept natuurlijk verschillende gevoelens en gedachten op. Ineens een ander dan je moeder. Gaat ze mee opvoeden of niet? Vind ik haar aardig? Wat kan ik van haar verwachten en wie is ze precies? Blijft zij en hoe vaak is ze er als ik er ben? 

Ik zou me over de situatie die je beschrijft helemaal niet druk maken. Kennelijk heeft hij er op momenten met andere familieleden behoefte aan dicht bij jou te zijn. Dat kan allerlei redenen hebben en zelf zal hij waarschijnlijk niet eens kunnen zeggen waar het vandaan komt. Ik zou het nemen zoals het is en er niet al te veel over praten of vragen waarom hij dit doet. Het is gewoon even zo en dat is oké toch? 

Het is goed om daar waar je ruimte voelt en ziet, of omdat hij een ingang geeft, soms even stil te staan bij de veranderingen en de dingen die nu anders zijn. Benoem het en geef aan dat je kunt begrijpen dat dat best lastig of raar is, en ook wennen. Voor jou net zo goed. Bespreek samen hoe jij je opstelt naar de kinderen als jullie er allemaal zijn. Bespreek het eerst met je partner en dan met de kinderen. 

Reageer op artikel:
Scheiding
Sluiten