Sanne Verweij
Sanne Verweij Opvoeden 16 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Help, stress! 8 tips om jouw kind in stressvolle situaties te helpen

Heeft jouw kind slaapproblemen, trekt hij zich terug of vertoont hij tekenen van ‘vervelend’ gedrag? Dat zijn allemaal signalen van stress. Maar gelukkig kun je je kind helpen als het op stress aankomt. We geven je acht tips hoe je dat het beste kunt doen.

Iedereen heeft weleens last van stress, maar de heftigheid ervan en de redenen ervoor zijn voor iedereen anders. Uit onderzoek van Unicef blijkt dat schooldruk de grootste stressfactor is onder jongeren, maar ook stress bij ouders of heftige gebeurtenissen kunnen zorgen voor stress.

Je kind helpen met stress

Natuurlijk is een beetje stress best goed voor je kind. Ze leren daardoor juist met stress omgaan en worden er weerbaarder van; door deze uitdagingen kunnen ze zich ontwikkelen. Als je kind al jong leert om met stress om te gaan, heeft hij daar veel profijt van als hij ouder is. Daarom is het fijn om te weten op welke manieren jij kan helpen!

1. Lege agenda

Het is belangrijk dat de agenda van je kind niet helemaal volgepland staat. Door tijd over te houden voor leuke dingen kan je kind zich ontspannen. Plan dus niet te veel op een dag, of zorg ervoor dat er momenten voor rust zijn.

2. Beweging

Het helpt ook om in beweging te blijven. Door lichamelijk bezig te zijn, denk je (bijna) niet meer aan de minder leuke dingen omdat je zo gefocust bent. Lekker buiten spelen of sport spelletjes zijn dus aangeraden! Daarnaast maakt beweging ook allerlei geluksstofjes vrij, en die kunnen nooit kwaad.

3. Samen met jou

Je kind voelt zich – als het goed is – veilig en geborgen bij jou. Een goede band met elkaar hebben voorkomt dat de stress doorslaat. Doe leuke dingen samen en zorg voor (positief) contact met je kind. Dan zullen ze ook sneller geneigd zijn om hun problemen met je te delen, wat er weer voor zorgt dat je kunt helpen.

4. Structuur

Door een bepaald ritme aan te houden, weet je kind waar hij aan toe is. Als een kind veel nieuwe dingen tegelijk op zijn bordje krijgt, kan dit zorgen voor stress. Door structuur krijgt hij weer een gevoel van veiligheid en herkenning.

5. Morgen is weer een nieuwe dag

Nou kan dit juist een moeilijk obstakel zijn voor gestreste kinderen, maar slaaprust is een van de meest belangrijke ingrediënten in het tegengaan van stress. Morgen is er weer een nieuwe dag en die kan je het beste uitgerust aangaan. Daarnaast kan je juist prikkelbaarder worden door te weinig slaap. Zorg dus voor een goed slaapritueel en houd daarbij ook een ritme vast. Rond dezelfde tijd naar bed gaan en elke dag rond dezelfde tijd opstaan, kan daar bij helpen.

6. Praat met elkaar

Als je ziet dat je kind veel twijfelt of zich zorgen maakt, is het goed om hier eens naar te vragen. Luisteren is daarbij ook het toverwoord. Het is belangrijk dat je kind zich gehoord voelt en door te luisteren kan je ook opletten of er dingen zijn die hij niet expliciet vertelt.

7. Voelen

Ga samen op zoek naar de signalen van de stress van je kind. Benoem samen de emoties die gevoeld worden, zodat jullie een oplossing kunnen zoeken. Dit kun je doen door vragen te stellen over de situatie. Bijvoorbeeld: wanneer voelt je kind zich het meest gespannen? Zijn er voordelen als hij dit de volgende keer anders doet? Zo komt je kind misschien zelf al achter dingen die hij kan doen om zich beter te voelen.

8. Jouw rol

Je kunt ook kijken of jij misschien een rol speelt in de stress van je kind. Leg jij te veel druk op de schoolprestaties? Of bescherm je je kind te veel? Hoe ga jij in je dagelijks leven om met je eigen stress? Dit zijn allemaal vragen die je aan jezelf kunt stellen.

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.