Redactie
Redactie Voeding en eten 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Suikerverslaafde puberzoon

antwoord

Dat klinkt ernstig. Je zoon is verslaafd of in ieder geval heel verslavingsgevoelig. Ik vrees dat jullie dat niet zonder deskundige hulp kunnen oplossen.
Jullie jongen is in de puberteit. Als hij met iets zit wat hij niet durft te bespreken, kan dat zich gaan uiten in bijvoorbeeld snoepen. Er zit altijd een psychische factor bij overmatig snoepen en troosteten – of hoe je het ook wil noemen.
Ik ken verschillende pubers die op hun dertiende, veertiende jaar eigenlijk te dik waren voor hun leeftijd. Zij gaven later aan hun problemen weggesnoept te hebben. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met een diepe hunkering naar meer aandacht of – in het geval van de jongens die ik ken – moeite hebben met het uiten van hun homoseksuele gevoelens. Er is vaak iets waar ze mee zitten. 

Ik adviseer je dan ook om contact op te nemen met De Bascule in het AMC. De Bascule behandelt kinderen met een stoornis (en dit heeft toch wel veel van een eetstoornis, ook al is het dan misschien geen anorexia of boulimia ) tot 19 jaar.
Je kunt dit niet alleen aan. Het zal hem en jullie heel goed doen als hij in deskundige handen is. In het AMC zal hij handvatten aangereikt krijgen om er daadwerkelijk verandering in te kunnen gaan brengen. En de ouders ook!
Het is heel logisch dat je dit eerst hebt geprobeerd zelf op te lossen. Maar blijkbaar is het te hardnekkig en dan is het de hoogste tijd voor hulp van buitenaf. 

Dus: niet bij de pakken neerzitten, maar in actie komen: 

  • Praat met je zoon en zeg hem dat je contact gaat opnemen met de Bascule, omdat je je grote zorgen maakt. 
  • Laat hem op internet lezen over wat de Bascule precies is en doet.
  • Maak een afspraak en ga met hem naar het AMC, en met zijn vader als het even kan. 
  • Licht zijn mentor op school hierover in. Het eetprobleem verklaart voor een deel zijn slechte schoolprestaties en ook op school zal zijn eetgedrag moeten veranderen. 
  • Laat het hele gezin delen in de nu te nemen stappen. (Voortaan wordt er door iedereen aan tafel gegeten wat de pot schaft…) 
  • Blijf sterk, je helpt hem door trouw te blijven aan wat jij belangrijk vindt. 
  • Hou het uit de taboesfeer! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.