Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 17 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Sven (40) vindt bonusvader zijn het leukste wat er is: ‘Het is geven en nemen’

Sven is nu al tien jaar lang bonusvader van twee jongens. Die jongens zijn het beste wat hem ooit is overkomen. “Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, maar leuk is het wel.”

Ik leerde mijn vriendin Stephanie tien jaar geleden kennen toen zij al twee zoons had. Ze waren toen twee en vier jaar. Haar vriend had haar en de jongens niet lang daarvoor in de steek gelaten en ze was daar erg boos over, wat ik natuurlijk goed begreep. We werden al snel goede vrienden en van het een kwam het ander. We kregen een relatie en ik kreeg niet alleen haar, maar ook direct twee bonuskinderen cadeau. 

Bonusvader zijn is leuk

Ik hoorde van mensen om mij heen, dat het allesbehalve makkelijk zou worden als bonusvader. Het leek mij ook erg heftig, zeker omdat het niet mijn eigen kinderen zijn. Na de jongens een aantal keren gezien te hebben, wist ik dat het in plaats van moeilijk, vooral leuk zou worden. Het klikte direct. Wat was het fijn.

Investeren in de kinderen

Ik besloot niet alleen om in mijn vriendin te investeren, maar ook in haar kinderen. Dit is als bonusouder erg belangrijk. De kinderen moeten zich ook gezien en gehoord voelen. Al snel bracht ik ze naar voetbal en ging ik mee naar de wedstrijden. Ook was ik aanwezig op alle belangrijke gebeurtenissen in hun leven, zoals afzwemmen, en ging ik mee naar ouderavonden op school. 

Een echt gezin 

Al snel hield ik net zoveel van de jongens als van mijn vriendin. Ik ging ze zelfs zien als mijn eigen kinderen. Al snel werden we met zijn vieren een echt gezin. Extra trots was ik toen de oudste vroeg of hij mij ‘papa’ mocht noemen. Ik moest zelfs een traantje laten.

Niet altijd makkelijk

Natuurlijk is het in de afgelopen tien jaar niet altijd makkelijk geweest. Bijvoorbeeld die keer toen hun echte vader na jaren opeens onaangekondigd voor de deur stond. Dat was wel even slikken, zeker toen ze heel blij waren om hem te zien.

Toch hoort dat er ook gewoon bij, dat weet ik ook wel. Nu ze in de puberteit zitten is het soms ook wel een uitdaging, maar vooral een hele leuke uitdaging. Het is heerlijk om te zien hoe ze zich naar zelfstandige jongens ontwikkelen. 

Geven en nemen

Soms hoor ik van mensen dat ze hun bonuskinderen maar rotkinderen vinden. Misschien heb ik het gewoon getroffen met die van mij, maar ik denk dat het vooral geven en nemen is. Je kan niet alleen voor de vader of moeder gaan. Je krijgt er kinderen bij cadeau, dus investeer daar ook in. Je zal zien dat het dan een stuk makkelijker gaat.”

4x tips voor iedereen die onlangs stiefouder is geworden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.