Want.nl
Want.nl Vrije Tijd 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

TikTok slecht voor je kind? Daar komt binnenkort echt een antwoord op

Enkele procureur-generaals uit verschillende Amerikaanse staten willen antwoord op de vraag of TikTok schadelijk is voor jonge kinderen. Zo bepaalt een algoritme op het platform wat gebruikers te zien krijgen. En dat systeem is er behoorlijk goed in om kinderen van alle leeftijden gekluisterd te houden aan de app.

Het onderzoek dat de procureurs-generaals willen uitvoeren, moet de onderste steen boven halen. Ze willen voornamelijk weten hoe het platform opereert en zijn op zoek naar de methoden en technieken die TikTok gebruikt. Zo willen ze achterhalen hoe het komt dat jonge mensen veel tijd besteden binnen de populaire app.

Is TikTok gevaarlijk?

In het verleden lag TikTok ook onder de loep. De voorganger van de app, Musical.ly, had niet altijd toestemming van ouders van kinderen die de app gebruikten. Daardoor moest het bedrijf beperken wat jonge kinderen, onder de dertien, mogen op het platform. Maar nu willen onderzoekers dus een stap verdergaan.

Een vertegenwoordiger van TikTok, Ben Rathe, geeft over de situatie een statement af tegenover The Verge. Rathe zegt dat het bedrijf “Het waardeert dat de procureur-generaals zich concentreren op de veiligheid van jonge gebruikers.” Ook kijkt Rathe uit naar “Het verlenen van informatie over de vele veiligheidsopties”, die er zijn voor tieners.

Wat betekent dit voor de rest?

Het is geen geheim dat andere bedrijven, zoals Meta, heel wat elementen overnamen van TikTok voor hun eigen producten. Dit onderzoek en de daaruit volgende consequenties, kunnen dus invloed gaan hebben op de markt in het algemeen. Wellicht in de vorm van juridische of wat meer praktische gevolgen.

Regelgevers richten hun pijlen de laatste tijd op jonge gebruikers van sociale media, vooral in de Verenigde Staten. Dit is namelijk een speerpunt in het beleid van de Amerikaanse president Joe Biden. Vooral de privacy van kinderen moet beschermd worden; en ze moeten afgeschermd worden van gerichte advertenties.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Want.

Je kind als influencer: de gevaren van kinderarbeid en privacy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.