Redactie
Redactie Vrije Tijd 27 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen buitenspelen het allerleukste vinden. Zelfs leuker dan tv-kijken of computeren, toch doen ze het laatste vaker. Waarom toch? Hieronder acht tips om je kind te motiveren vaker buiten te spelen.

Waar is buitenspelen niet goed voor? Ze gebruiken hun fantasie, bouwen hutten, doen spelletjes, voeren een stukje op, ruzies worden gemaakt en opgelost. Ze leren hoe ze met elkaar om moeten gaan, doen extra zonlicht op en bewegen volop. Kinderen die minimaal één uur per dag buitenspelen zijn aantoonbaar fitter en beter op gewicht. Daarbij is het ook erg belangrijk voor hun motoriek: ze leren onder andere inschatten hoe ze moeten springen om niet te vallen en hoe ze het beste een spel kunnen winnen.

Tips om vaker buiten te spelen

Volgens onderzoek aan de Oxford University vermindert buitenspelen de kans op angst en depressies en zorgt het voor meer zelfvertrouwen. Hallo! What’s not to like?

Breng binnen naar buiten

Als je zegt ‘ga lekker buitenspelen’ weten veel kinderen niet wat ze daar dan moeten doen. Verplaats het favoriete speelgoed van je kind naar buiten! Verkleedkleren, kleien, iets maken kan buiten ook!

Ga samen naar buiten

Je kinderen aanmoedigen om meer naar buiten te gaan doe je door het zelf ook te doen! Ga samen wandelen, fietsen of in de tuin aan het werk.

Ga op onderzoek uit

Spelen in de achtertuin is leuk, maar niet altijd even spannend. Ga naar speeltuinen in de buurt, het strand, een park en dergelijke. Hier kunnen ze nieuwe dingen ontdekken en ravotten.

Nodig vriendjes uit

Een ander kind is het misschien al meer gewend om buiten te spelen, hoe dan ook samen spelen motiveert en daagt uit om creatief te zijn.

Betrek je kinderen bij huishoudelijke klusjes buiten

Laat ze meehelpen met de hond uitlaten, onkruid wieden of de auto wassen. Zo leren ze praktische vaardigheden en brengen ze tijd buiten door, en verdienen en passant nog een euro bij.

Dierentuin!

Als je er plek voor hebt, is het erg leuk om een dier in de tuin te houden. Denk bijvoorbeeld aan een konijn, vogel, kip of misschien zelfs een geitje. Zo kunnen ze samen buiten spelen.

Maak er een gewoonte van

Misschien helpt het om dagelijks een ‘groen uurtje’ in het leven te roepen. Zo wordt het voor jullie allebei een goede gewoonte, bijvoorbeeld iedere dag na school.

Maak je geen zorgen over de zooi

Ja, als ze buitenspelen worden ze heel snel vies, geen ramp toch? Het is zelfs goed voor het immuunsysteem. Wees er zelf relaxt over, dan gaat je kind ook sneller naar buiten. En qua vieze kleren: geef ze een ‘goede’ en een ‘buitenspeeljas’.

Lees ook:

Slecht weer buiten? Ga er deze herfst juist op uit met je kinderen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.