Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Geld 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de voor- en nadelen van een scooter voor je kind

Veel jongeren vinden een scooter hartstikke tof en willen er graag eentje. Is jouw kind bijna zestien en wil hij of zij graag een scooter? Er zijn veel soorten en modellen te koop. Ben je nog aan het twijfelen of je kind op een scooter gaat rijden? Bekijk hier dan de voor- en nadelen van een scooter.

Als je kind 15,5 jaar is dan kan het theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs, ook wel rijbewijs AM genoemd. Na de zestiende verjaardag van je kind kan het rijlessen volgen bij een rijschool en praktijkexamen doen bij het CBR.

Voordelen van een scooter

Niet afhankelijk van OV

Als je kind iedere dag in de bus, de tram of in de trein moet zitten dan is het misschien fijn om een scooter aan te schaffen. Op die manier is je kind niet meer afhankelijk van het openbaar vervoer en de eventuele vertragingen die daarbij komen kijken.

Lage kosten benzine en elektriciteit

Of je kind nu een elektrische scooter of een scooter op benzine kiest: de kosten van het gebruik van een scooter zijn laag. In een scooter zit vaak een tank met een inhoud van 5 liter. Dan ben je met de brandstofprijzen van nu maximaal €9 per tank kwijt. Met een volle tank kan je kind gemakkelijk 125 tot 150 kilometer rijden. Als je voor een elektrische scooter kiest dan heb je nog lagere kosten.

Gratis parkeren

Even naar de bioscoop of even de stad in? Parkeren blijft altijd een dingetje, zeker in de grote steden. Met een scooter is dat geen probleem. Je kunt je scooter (bijna) overal parkeren. Let er wel op dat je kind een goed extra slot aanschaft.

Kosten besparen

Ook al is de aanschaf van een scooter niet echt goedkoop, je kind gaat uiteindelijk kosten besparen met de scooter. Je kind hoeft geen geld uit te geven aan bus, tram of trein. Op die manier bespaar je maandelijks heel wat geld.

Makkelijk voor iedereen

Een scooter is makkelijk te besturen. Als je niet voor een schakelmodel gaat, dan hoeft je kind alleen maar goed om zich heen te kijken, gas te geven en te remmen. Tijdens het theorie-examen, de rijlessen en het praktijkexamen leert je kind alles over het veilig rijden op een scooter.

Nadelen van een scooter

Hoge aanschafkosten

Het aanschaffen van een scooter is niet goedkoop. Of je nu een nieuwe of een tweedehands koopt, je bent zo honderden of misschien wel duizenden euro’s kwijt. Dit is best veel om in één keer uit te geven.

Kans op letsel

De kans op letsel met een scooter is groter dan met een auto. Net zoals op een fiets zit je kind op een scooter niet beschermd. Hierdoor is het veel kwetsbaarder dan in een auto.

Rijexamen verplicht

Het doen van een rijexamen is verplicht. In 2023 kost een bromfietsrijexamen bij het CBR €130. Voor het theorie-examen betaal je €41 en voor het rijbewijs ongeveer €45. Daarbij komen nog eventuele administratiekosten en praktijklessen. Gemiddeld hebben jongeren zo’n vier of vijf lessen nodig om af te rijden. Per les betaal je €40 tot €50, dus in totaal ben je voor een brommerrijbewijs ongeveer €500 kwijt.

5x dit wil je weten voordat je als gezin een huisdier neemt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.