Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Ouders 18 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze drie gevoelens herkennen álle werkende moeders

Het leven van moeders kent zo zijn ups en downs. Voor werkende moeders is er de uitdaging van het combineren van carrière en een fijn gezinsleven. Je houdt van je kids en je baan maar soms kan het allemaal net even teveel van het goede zijn.

We delen drie gevoelens die gegarandeerd iedere werkende moeder herkent.

Werkende moeders

Het leven van werkende moeders gaat niet altijd over rozen. Het kan soms allemaal best overweldigend zijn. Bijvoorbeeld als je een stressvolle dag vol deadlines en meetings achter de rug hebt. Bij thuiskomst blijkt het huis een troep, struikel je over het speelgoed en heeft je kind zijn huiswerk nog niet gemaakt. Niet gek dat een van onderstaande gevoelens dan even naar bovenkomt…

1. Uitputting en toch je best willen doen

Het liefst wil je in je vrije tijd zoveel mogelijk tijd spenderen en leuke dingen doen met je kinderen. Maar als je thuiskomt uit je werk ben je bekaf. Er moet nog gekookt worden, de vloer moet gedweild worden en de afwas wacht op je. Om nog maar te zwijgen over het avondeten dat je nog moet koken. Ach, laat het af en toe eens even gaan, nestel je met de kis op de bank met een goede film en bestel een pizza. Morgen is er weer een dag.

2. Schuldgevoel

Was het niet beter geweest als ik mijn carrière even on hold had gezet en thuis was gebleven om meer aandacht te hebben voor mijn kinderen? Wellicht heb je het je weleens afgevraagd. Het gevoel is heel normaal. De waarheid is dat er geen goed of fout is. Misschien had je je wel ongelukkiger gevoeld zonder werk of is het financieel – om wat voor reden dan ook – nu eenmaal niet mogelijk om te stoppen te werken. Laat dat schuldgevoel maar gaan: je doet je best en bent geweldig voor je kids.

3. Je overweldigd voelen

Het leven van een werkende moeder staat qua drukte gelijk aan twee fulltime banen, zo blijkt uit onderzoek. Maar dit wist jij natuurlijk allang uit eigen ervaring. Al die prikkels die dan op je afkomen kunnen flink overweldigend zijn.

Iets te veel…

Het kan dus soms allemaal net even iets te veel zijn, maar… Gelukkig zijn er tips die je kunt gebruiken als je het combineren van gezin en werk te pittig vindt. We delen ze.

Neem hulp aan

Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen. Geef aan als je bijvoorbeeld meer hulp nodig hebt in het huishouden of je liever hebt dat de kids af en toe bij je ouders logeren. Of laat je werk weten dat deadlines en belangrijke meetings op voor jou onhandige momenten niet werken met de kindervakanties. Wees in ieder geval eerlijk tegen jezelf, je gezin en op het werk. Geef aan wat je nodig hebt.

Maak to-do lijstjes

Met lijstjes kun je alles bijhouden en zorg je ervoor dat alle drukte in je hoofd verdwijnt. Als je liever alles handig bij de hand hebt – in plaats van verschillende papiertjes die overal rondslingeren – kun je apps zoals Todoist gebruiken. Hiermee heb je alle verschillende to-do lijstjes op je mobiel staan en kun je ze onderverdelen in verschillende categorieën.

Zeg vaker ‘nee’

Je moet al heel veel ballen in de lucht houden. Natuurlijk wil je het beste voor je kind en wil je goede prestaties leveren op je werk. Maar het moet wel allemaal haalbaar en enigszins leuk blijven. Het is oké om af en toe die vrijmibo over te slaan of een andere werkactivteit aan je voorbij te laten gaan. En de kinderen hoeven echt niet op drie verschillende na-schoolse activiteiten te zitten.

Bekijk het zo: niemand is een onuitputtelijke bron van energie. Hoe meer je je eigen grenzen aangeeft en je eigen gevoel volgt, hoe meer energie je overhoudt om wel honderd procent te gaan voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Daar hoef je dus absoluut geen sorry voor te zeggen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.