Redactie
Redactie Kleuter 12 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo ga je om met gênante dingen die je kinderen zeggen

Kleine kinderen hebben nu eenmaal geen filter. Meestal zeggen ze alleen maar waar ze op dat moment aan denken, maar dit resulteert iets te vaak in ongemakkelijke situaties. Gênante dingen die kinderen zeggen, dit is hoe je er het best mee om kunt gaan.

Leg het uit aan je kind

Er gewoon maar niet op ingaan werkt niet, dit is namelijk juist een leermoment. Wanneer je kind vindt dat de rimpels van oma lijken op rivieren, kan je het er het best gewoon over hebben. Je hoeft echt niet een enorme discussie aan te gaan met je kind, maar leg wel uit waarom sommige opmerkingen niet helemaal gepast zijn in het openbaar.

https://www.jmouders.nl/situaties-whatsapp-klas-ouders/

Wees een rolmodel

De meeste gênante die uit de mond van je kind komen, zijn waarschijnlijk je eigen woorden. Kinderen zijn net papagaaien. Let daarom op hoe je over anderen praat in de buurt van je kind en uiteraard op je taalgebruik.

Niet schreeuwen

Wanneer het schaamrood op je kaken staat is je eerste reactie waarschijnlijk om boos te worden. Maar eigenlijk is dit niet eerlijk. Hoogstwaarschijnlijk is het totaal niet de bedoeling van je kind om of gemeen te zijn of om je in verlegenheid te brengen. Ze zijn gewoon eerlijk.

Zei hij dat nou echt?! 15 gênante, hilarische acties van jullie kinderen

Lach erom

Laten we nou even eerlijk zijn, meestal zijn de opmerkingen die onze kids maken hartstikke hilarisch. Dus in plaats van je te schamen kan je er ook gewoon om lachen. Let wel op, dit werkt alleen wanneer de opmerking van je kind ook echt grappig is en niet wanneer de opmerking echt niet door de beugel kan.

13x hilarische uitspraken van kinderen over hun ouders geslachtsdelen

Geef je kind gelijk

Soms zijn opmerkingen pijnlijk, maar waar. Tuurlijk zitten hier ook gradaties in en moeten kids op opmerkingen die kwetsend zijn worden aangesproken.

Doen alsof je neus bloedt

Soms is het gewoon beter om even te doen alsof de opmerking niet is gemaakt, als dit mogelijk is natuurlijk.

Dit is waarom Inuit ouders niet tegen hun kinderen schreeuwen

Geef je kind de ruimte om dingen te vragen

Kinderen merken nou eenmaal snel dingen op die verschillen, vooral als het om mensen gaat. Als je kind een ongemakkelijke opmerking maakt over het uiterlijk van iemand anders, praat dan over het feit dat sommige mensen er anders uitzien dan anderen en of je kind er vragen over heeft.

“Sorry, daar werken we aan”

De fout van je kind toegeven leert je kind dat het goed is om je  te verontschuldigen wanneer je iets fout doet. Of fout, dat is het eigenlijk niet, maar soms zeggen je kinderen gênante dingen. Dat hoort nu eenmaal bij kind zijn en gaat met een beetje begeleiding vanzelf over. Dit zeg je er niet bij op het moment zelf, maar achteraf kun je er waarschijnlijk hard om lachen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.