Marleen Staal
Marleen Staal Ouders 7 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Zo vier je Moederdag als je geen moeder (meer) hebt

Elke feestdag heeft ook een keerzijde. Zoals Moederdag vieren als je geen moeder hebt. Hoe confronterend dit ook is, er zijn zo veel redenen én manieren om deze dag toch een gouden randje te geven.

Moederdag zonder moeder

Zes jaar geleden vierde ik Moederdag zoals iedereen doet. Met een luchtje en bos bloemen liet ik thuis mijn hoofd weer eens even zien, ik schoof taart naar binnen en kirde op social media hoe gek ik op haar was. Inmiddels vier ik Moederdag op een hele andere manier. Ik zeg nog steeds hoeveel ik van haar houd, maar dan met mijn ogen naar de hemel gericht. Want mijn moeder is er al een tijdje niet meer. Dat is moeilijk, maar het is een dag waarop ik het leven vier. En hoe ik dat doe, deel ik graag. Want van Moederdag kun je alsnog een hele mooie dag maken als je geen moeder meer hebt.

Vier het leven

In plaats van stil te staan bij de dood – daar wordt zo’n mooie dag ook gelijk zo negatief van – is het goed om het leven te omarmen. Doe iets dat ‘makes you feel alive’. Gebruik deze dag om uit je comfortzone te stappen en te bungeejumpen, een tattoo te nemen of een complete make-over bij de kapper te doen. Alles wat jou maar het gevoel geeft dat je alles uit het leven haalt. Hoe klein of groot het ook is.

Bezoek je moeder

Als je je moeder kunt bezoeken, omdat ze is begraven of gecremeerd, doe het juist op deze dag. Door het verdriet bewust op te zoeken, komt je in het verwerkingsproces ook verder. Koop de mooiste bos bloemen, bezoek het graf waar je misschien niet vaak komt en steek een kaarsje aan. Geen plek om naar toe te gaan? Draai thuis muziek die ze mooi vond, koop voor jezelf dat mooie boeket of plant een stekkie in de tuin. Door even stil te staan bij het gemis, kun je het ook een beter plekje geven.

Maak er Vaderdag 2.0 van

Als je nog wel een vader hebt, maak er met die ouwe een mooie dag van. Grote kans dat deze dag voor hem ook apart is, zeker als hij met je moeder heel gelukkig was. Neem gebak mee, koop voor hem een lieve kaart waarin je zegt hoe dankbaar je bent voor hem en ga iets doen wat jullie samen leuk vinden. Moederdag kun je juist gebruiken om door te brengen met familie en de band te versterken.

Plan een weekend weg

Als je redelijk hoofdpijn krijgt van de roze gevulde etalages en Moederdag-reclames: sluit jezelf er voor af door letterlijk afstand te nemen. Veel mensen blijven thuis met Moederdag, wat voor jou een mooi moment is om er lekker tussenuit te gaan. Een last minute hotelletje aan het strand, hiken op een waddeneiland of een citytripje naar Spanje. Door de omgeving te verkennen, lekker te eten en misschien een shopsessie er tegenaan te knallen ben je zo vergeten wat voor dag het ook alweer was.

Organiseer een picknick

Misschien zijn er in jouw omgeving wel mensen die ook geen moeder hebben of misschien geen plannen hebben op deze dag. Als je zelf niet zoveel met deze dag hebt, of je nu een moeder bent verloren of er geen hebt, organiseer een klein etentje of een picknick bij jou thuis. Zoek vooral de gezelligheid op. Proost een glaasje op je moeder als je dat wilt en maak er verder een fijne dag van met vrienden om je heen die je positieve energie geven.

Bak je moeders lievelingsrecept

Geuren versterken herinneringen. Wil je graag even stil staan bij alle mooie momenten met haar? Bak haar favoriete cake of stoofschotel en hang een middagje in de keuken. Door bezig te zijn met je handen, kun je je gedachten de vrije loop laten en voorkom je dat je sip op de bank zit. Niet dat dat niet mag, maar als je hier even van wil losbreken, ga dan kokkerellen. Om daarna met je vriend, man, vriendin of broers/zussen van al het lekkers te genieten. Een mooi gebaar om je moeder te gedenken.

Wees creatief

Heb je nog ontzettend veel foto’s liggen, zowel op de computer als in losse mapjes op zolder? Geef vorm aan alle herinneringen die je hebt aan je moeder, zoals een scrapbook of collage. Schrijf stukjes over je moeder die haar typeerde, plak foto’s en andere dingen hierin die je aan je moeder doen denken. Zo heb je een mooi tastbaar iets dat je later kunt laten zien aan je eigen kinderen.

En niet vergeten

Wat vooral belangrijk is op deze dag: doe waar jij je goed bij voelt. Als dat met een zak M&M’s, in D-mineur op de bank zielige films kijken is, dan is dat wat jouw lijf en mind nodig heeft. Forceer jezelf niet om ‘leuk’ te doen, want niemand staat in jouw schoenen en alleen jij weet hoe je het beste met deze dag kan omgaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.