Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Autisme 22 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is de kans dat je twee (of meer) kinderen krijgt met autisme

Als je een kind met autisme hebt, vraag je je misschien af of de kans groot is dat een eventueel volgend kind ook autisme heeft. Wij vertellen je hoe dit zit.

Uit onderzoek blijkt dat ouders van een kind met een autismespectrumstoornis (ASS) statistisch gezien een grotere kans hebben om nog een kind met autisme te krijgen. Of dit gebeurt, hangt grotendeels af van het feit of het autisme van hun kind veroorzaakt werd door een genetische aandoening of een onbekende oorzaak.

Oorzaken van autisme

De oorzaken van ASS zijn nog altijd lastig te begrijpen voor onderzoekers, maar nu blijkt wel uit een onderzoek 15 procent van de gevallen van ASS wordt gekoppeld aan een genetische oorzaak. Als dit het geval is, kunnen ouders genetische testen laten uitvoeren om te bepalen hoe groot de kans is dat autisme terugkeert bij eventuele volgende kinderen door die specifieke genetische aandoening.

Het hangt dan nog wel af welke genetische aandoening het ASS veroorzaakt, maar de kans dat op herhaling bij een volgend kind oplopen tot 50 procent. Bij ouders waarvan één kind autisme heeft met een onbekende oorzaak, is de geschatte kans op nog een kind met ASS ongeveer 10 procent. Wanneer de ouders twee kinderen hebben met autisme, kan de kans oplopen tot 35 procent.

Oorzaak achterhalen

Als je kind ASS heeft, maar je weet niet wat de oorzaak daarvan is, is het advies om erfelijkheidsonderzoek te doen om de oorzaak te achterhalen. Zo weet je namelijk beter hoe groot de kans is dat een eventueel volgend kind ook autisme heeft.

Wanneer je meerdere kinderen hebt, maar één heeft autisme, is het goed om bij je andere kinderen ook te letten op tekenen en symptomen van autisme. ASS komt op veel verschillende manieren naar voren, waardoor de symptomen bij elk kind anders kan zijn. Het kan dus zijn dat je andere kinderen verschillende tekenen en symptomen laten zien.

7x mythes en fabels over kinderen met autisme (ASS)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.