Lisa van den Akker
Lisa van den Akker ADHD 6 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Bruine ruis kan een kalmerend effect hebben op kinderen met ADHD

Van witte ruis, ofwel white noise, heb je misschien weleens gehoord. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om baby’s in slaap te krijgen. Maar ken je bruine ruis al? Dit kan namelijk een hulpmiddel zijn voor kinderen en volwassenen met ADHD.

De laatste tijd is bruine ruis steeds populairder aan het worden, vooral onder mensen met ADHD of een andere aandachtsstoornis. Zo werd de hashtag #brownnoise meer dan 86 miljoen keer bekeken op TikTok. In de best bekeken video’s leggen mensen met ADHD hun reacties op bruine ruis vast, waarbij ze vertellen dat hun hersenen rustiger voelen en dat ze zich beter kunnen focussen.

Bruine ruis bij ADHD

Het geluid van bruine ruis omschrijven is lastig, je kunt je zoiets voorstellen als het statisch gerommel of lage gebrul van een straalmotor. Voor sommige mensen met ADHD kalmeert dat lage rommelende geluid van bruine ruis dus de hersenen, maar experts zeggen dat het wetenschappelijke bewijs hiervoor nog steeds beperkt is. Wel zijn er een aantal studies die erop lijken te wijzen dat witte ruis de cognitieve functies en concentratie bij mensen met ADHD kan verbeteren. Het lijkt daarom aannemelijk dat bruine ruis hetzelfde effect kan hebben.

Verschil tussen bruine en witte ruis

Bruine ruis wordt beschouwd als een breedbandgeluid, wat betekent dat het is samengesteld uit een breed scala aan frequenties die het menselijk oor kan horen. Bruine ruis maakt voornamelijk gebruik van lagere frequenties, waardoor een lagere bas ontstaat die voor sommigen prettiger klinkt. Het wordt wel vergeleken met het geluid van de donder, een straalvliegtuig of harde wind.

Daarentegen omvat witte ruis, wat ook een breedbandgeluid is, alle frequenties die het menselijk oor kan horen – denk aan statische televisie of een zoemende ventilator. Sommige mensen vinden witte ruis rustgevend, terwijl anderen de hogere tonen in witte ruis irritant vinden.

Roze ruis

Als je denkt dat je dan alle soorten ruis wel hebt gehad, dan heb je het mis. Er is namelijk ook nog zoiets als roze ruis. Dat zit ergens tussen witte en bruine ruis in. Het bevat een mix van frequenties, maar de lagere frequenties zijn prominenter aanwezig. Voorbeelden van roze ruis in de natuur zijn het geluid van vallende regen of ritselende bladeren.

Waarom bruine ruis de concentratie kan helpen

Maar waarom werkt bruine ruis nu eigenlijk rustgevend? Veel mensen zeggen dat ruis een auditieve maskeertechniek is, wat betekent dat de ruis andere storende geluiden overstemt.

Göran Söderlund, een onderzoeker aan de Western Norway University of Applied Sciences, gelooft dat het effect verder gaat dan alleen auditieve maskering. Söderlund denkt dat bij mensen met ADHD het luisteren naar breedbandruis er op de een of andere manier voor zorgt dat de hersenen de effecten van dopamine nabootsen. En meer dopamine zorgt weer voor een betere focus.

@adhd_assist Brown noise has tons of evidence backing its relaxation and focus boosting effects. #evidencebased #science #brownnoise #adhd #adhdinwomen #adhdsquad ♬ Brown noise – Pure Brown Noise – Power of Noise

Dan Berlau, een professor aan de Regis University, zegt tegen The Washington Post dat het bewijs voor witte ruis sterk genoeg is om het gebruik ervan als aanvullend hulpmiddel in te zetten. “Het is niet-invasief. Het is erg makkelijk. Het is toegankelijk voor mensen met verschillende sociaaleconomische statussen”, zegt hij. “Het is iets dat ik veel mensen zou willen aanmoedigen om te proberen als ze het gevoel hebben dat ze het moeilijk hebben en mogelijk een voordeel zien.”

Wat is de beste manier om bruine ruis te vinden en te gebruiken?

Wil je proberen of bruine ruis voor jou of je kind werkt? Dat is heel eenvoudig. Je vindt afspeellijsten met bruine, witte of roze ruis op bijvoorbeeld YouTube en Spotify. Maar je kunt ook speciale apparaatjes kopen die een bepaalde of verschillende soorten ruis produceren. Daarnaast kun je ook heel eenvoudig ruis luisteren via je iPhone. Hoe je precies naar ruis luistert, lees je in dit artikel.

ADHD of slaaptekort? Het verschil is soms moeilijk te herkennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.