Co-ouderschap: welk ritme is het beste voor de kinderen?

antwoord

Ik vind het voor kinderen heel fijn en het meest wenselijk dat ze hun beide ouders regelmatig zien als er sprake is van een scheiding. Het liefst in de vorm van een co-ouderschap waarbinnen beide ouders een (ongeveer) gelijk deel op zich nemen. De keerzijde daarvan is inderdaad dat kinderen in twee huizen/gezinnen leven en dat brengt een aantal dingen met zich mee. 

Wat het beste is, verschilt per kind, leeftijd en situatie. Daarover zijn geen algemene uitspraken te doen. Er zitten voor- en nadelen aan elke vorm. De kunst is te kijken welk ritme binnen jullie mogelijkheden en situatie voor jullie kinderen het beste werkt.

Een aantal overwegingen:

  • Jullie kinderen geven zelf aan dat ze liever wat langer bij elke ouder zijn. Op de leeftijd van jullie kinderen kunnen ze daar al prima over meedenken, ze zullen alleen niet op voorhand kunnen overzien hoe dat uiteindelijk uitpakt. Maar dat kunnen wij zelf natuurlijk ook niet echt
  • Mijn advies is: bespreek het eens goed met z’n vieren. Dan kunnen jullie alles doornemen, ook de voor- en nadelen, en afspraken maken. Wat betekent het als jullie week op week af doen? Is er de mogelijkheid voor de kinderen gedurende de week even langs te gaan in overleg bij de andere ouder of kan de andere ouder eens langskomen? Dat zal in elke situatie anders zijn.
  • Jullie zouden het een periode kunnen proberen. Als je een proefperiode van bijvoorbeeld twee maanden afspreekt dan heeft iedereen de tijd te kijken hoe het bevalt en of jullie het zo willen houden. Uiteraard moet dat haalbaar zijn met werkroosters en dergelijke. 
  • Als je het gaat proberen, is het handig aan de kinderen duidelijk te maken dat iedereen zich er uiteindelijk goed bij moet voelen. Dat voorkomt teleurstelling als het uiteindelijk toch anders wordt. Uiteindelijk moeten jullie als ouders samen bekijken of een bepaald ritme goed is voor de kinderen en voor jullie. Jullie zijn eindverantwoordelijk, niet de kinderen zelf. 
  • Je kunt ook samen bespreken wat helpt als jullie elkaar een week niet zien. Hoe kun je ervoor zorgen dat jullie elkaar niet al te veel missen: om de dag bellen, een dagboekschriftje, lieve briefjes voor elkaar meegeven?
  • Voor welk ritme en voor welke vorm ook, het zal wennen zijn voor het echt helemaal goed voelt. Natuurlijk is het ook belangrijk hoe jullie het als ouders vinden, maar het belang van de kinderen staat wat mij betreft altijd voorop. Vinden de kinderen het echt fijner uiteindelijk en geeft het ze rust? Dan moet je misschien je eigen gevoel erover minder belangrijk laten zijn.
  • Zorg bij co-ouderschap sowieso voor rust en duidelijkheid: het is voor de meeste kinderen fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. Dus als jullie besloten hebben hoe je het verdeelt, hou je daar dan ook zoveel mogelijk aan. Voor sommige kinderen is steeds afwijken heel onrustig. 

Zoals gezegd, er zullen aan elke vorm voor- en nadelen zitten en het is uitproberen wat voor jullie het beste werkt. 
Het zou mooi zijn als andere ouders hieronder hun ervaringen vertellen, wie weet levert dat je nieuwe inzichten op. 

Reageer op artikel:
Co-ouderschap: welk ritme is het beste voor de kinderen?
Sluiten