Brenda Schaaper
Brenda Schaaper Columns 22 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Columniste Brenda: ‘De koek is even op voor mijn kind’

“‘Waar gehakt wordt, vallen spaanders’, is het gezegde. En de spaanders (geen idee eigenlijk wat spaanders zijn) zijn gevallen.

We organiseerden afgelopen twee weken onze camping de Paradijsvogel. Samen met mijn kind en een andere jongere die we deze twee weken hebben ‘geadopteerd’ draaiden we deze weken een volledig programma voor de gasten van onze pop-up camping voor LGBTIQ+ kinderen en jongeren.

Gelijkgestemden

De mijne had er heel veel zin in om te gaan en weer allemaal gelijkgestemden te ontmoeten. Dat is ook de kracht van onze camping, dat je andere kinderen en jongeren ontmoet die hetzelfde zijn als jij, waardoor jij je voor een keer niet anders voelt. Waar je erbij hoort en niet buitengesloten wordt. Een prachtige en veilige plek vol herkenning en begrip waardoor je weer met een dosis zelfvertrouwen naar huis gaat. En dat geldt ook voor mijn eigen kind. Natuurlijk zit Cédé ook in de organisatie, maar mijn kind geniet vooral ook zelf van alle activiteiten en gesprekken met andere jongeren.

Cédé geeft catwalkles en organiseert de bingo op de camping. Alles vol overgave en met enige dramatiek. Iets met alles of niets. Vol trots heb ik ook gekeken naar een kind dat dit jaar enorm gegroeid is en andere jongeren op een natuurlijke manier uit hun schulp haalt en bij de groep betrekt. En dat is knap als je pas 16 bent. Ook Teun de andere jongere die ons helpt, doet dit bewonderenswaardig goed. Teun heeft hulphonden en deze honden helpen ook andere kinderen. Teun gaat bijvoorbeeld met jongeren die een sociale angst hebben, wandelen in het bos en neemt dan steeds meer anderen mee als dat lukt. Ik heb met grote verbazing en bewondering gekeken naar mijn hulpkinderen. En ben ook enorm trots op hen allebei.

Koek is op

Maar de koek is even op voor mijn kind. Na de aankomst van groep 3 kostte het Cédé te veel moeite om weer te integreren en iedereen op sleeptouw te nemen. Dat laatste hoeft van mij helemaal niet en mijn kind mag zelf ook hele dagen in hun tent liggen, maar toch voelt Cédé die verantwoordelijkheid.

Dat is mooi en jammer, want op een gegeven moment breekt dit je op. Ik merk het al aan mijzelf hoeveel energie het kost (want het zit ook in mijn karakter), laat staan voor een kind dat af en toe overprikkeld is. Dus de spaanders zijn gevallen. Mijn kind wilde naar huis. En dat snap ik helemaal. We hebben hun tas ingepakt en mijn vriend is met Cédé naar huis gegaan. Dan maar geen catwalkles of bingo.

Adempauze

Die laatste kan ik namelijk ook zelf geven, maar eerder mocht dit niet, omdat mijn kind het veel te leuk vond om zelf te shinen. Ik heb er een traantje om gelaten. Uit schuldgevoel en omdat ik ze ga missen. Gelukkig zijn er ouders die er vorig jaar ook waren en waar ook ik mij veilig bij voel. Dus daar heb ik even uitgehuild. Mijn kind gaat te allen tijden voor, camping of niet. Ik ben in eerste instantie een moeder. Wij zijn een gewoon gezin binnen de camping. Wat ons overkomt, zie je ook terug bij onze gasten. Dat maakt ons geloofwaardig en daar zit ook de kracht van de camping in. Daar ben ik van overtuigd. Hier mag je jezelf zijn, dus ook wij. Daarom heb ik gedaan wat elke moeder hier zou doen en dat is haar kind beschermen en een adempauze geven.

En het mooie van ruimte is, dat je weer rustig kan nadenken over een terugkomst. Want ja, mijn kind wilde toch allerlei leuke dingen niet missen. En die bingo, haha, die mocht ik nog steeds niet geven helaas. Cédé kwam ervoor terug, met plezier, omdat er weer ademruimte is. Om vervolgens weer thuis te gaan slapen. Ook dat is helemaal goed.

We leren hier heel veel deze tweede editie. Over onze kwaliteiten en onze grenzen. Het is net het echte leven.”

Brenda Schaaper

Brenda Schaaper is columnist voor J/M Ouders en moeder van Cédé (16). Ze heeft een relatie met Roger die twee dochters heeft (18, 20). In haar columns schrijft Brenda openhartig over alles waar ze tegenaan loopt als moeder van een non-binair kind. Iedere twee weken kun je een nieuwe column van haar lezen op J/M Ouders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.