Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 12 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit vinden ouders van het telefoonverbod op middelbare scholen: ‘Ik zie er geen meerwaarde in’

Vanaf 1 januari is het ingegaan: het telefoonverbod op middelbare scholen. Op sommige scholen was dit al aan de gang, op andere scholen is het verbod net van start. Waar de één het een goed idee vindt, vindt de ander het geen meerwaarde hebben.

Wij waren benieuwd wat ouders ervan vinden en vroegen om hun mening.

Geen mobieltjes in de klas

Waar de ene school alleen geen mobieltjes wil zien in de klas, maar het bijvoorbeeld in de pauze wel is toegestaan, hanteert een andere school het telefoonverbod in de hele school. Dan moeten de leerlingen bij aankomst de telefoon in hun kluisje neerleggen en pas aan het einde van de dag hem weer ophalen.

Dat niet alle leerlingen hierop zaten te wachten, is waarschijnlijk geen verrassing. Maar wij waren benieuwd wat ouders van deze nieuwe regel vinden. Volgens de Rijksoverheid zorgen mobiele telefoons ervoor dat leerlingen afgeleid raken en dat ze slechter gaan presteren. Scholen hebben zelf afspraken gemaakt hierover met leraren, ouders en de leerlingen zelf.

Telefoon buiten school

Wij vroegen aan ouders wat zij vinden van het telefoonverbod op middelbare scholen. De meningen zijn erover verdeeld. “Bij onze dochter mogen ze alleen op hun telefoon buiten school, dus bijvoorbeeld op het schoolplein, verder moet hij in de kluis”, vertelt Kimberley. “Wat het wel moeilijk maakt als je je kind bijvoorbeeld moet ophalen of iets dergelijks, dan is communicatie via de telefoon toch wel makkelijk.”

Renske vindt het telefoonverbod op scholen een goede ontwikkeling. “Ik ben er zeker blij mee! Zeker voor kinderen vind ik het belangrijk. Je moet ze jong laten wennen aan de digitale wereld, dat is nu eenmaal de ontwikkeling, maar de telefoon pas opnemen na school én voor school vind ik een prima regel.”

Lisa is het met het telefoonverbod eens, maar tot op zekere hoogte: “Ik vind het goed dat telefoons in de klas verboden zijn, maar zelf vind ik dat kinderen hem in de pauze wel moeten kunnen gebruiken. Het hoort nu eenmaal bij deze tijd en ze moeten daar juist ook zelf mee om leren gaan. Gelukkig doen ze het bij mijn zoon op school ook op deze manier.”

Geen meerwaarde

Er zijn ook meerdere ouders die aangeven dat als het aan hen had gelegen, het telefoonverbod er niet was gekomen. “Ik zie er geen meerwaarde in”, vertelt Jentina. “De school van mijn kind had al het beleid dat de telefoons voorin het lokaal moesten voordat de les begon.”

Ook Eduard is het niet eens met het telefoonverbod: “Ik vind het dikke onzin. Ik dacht dat school er was om je voor te bereiden op de echte wereld. Laten we jongeren dan ook gewoon voorbereiden op afleidingen, smart devices zijn gewoon onderdeel van het dagelijks leven. Ik vind dat je het gewoon moet kunnen meenemen om dat ding vervolgens gewoon te negeren.”

Verschillen in regels

Ook zorgen de verschillen tussen de regels op scholen soms voor een beetje verwarring. “Het is een verbod in de klas, niet op school. Er is weinig verschil met ervoor”, aldus Carla. “Tussen de lessen door lopen ze evengoed met hun hoofd naar beneden, net als in de pauzes. Het is dus net wat de school voor keuzes heeft gemaakt.”

Een andere moeder reageert: “Nee hoor. Ze moeten hem aan het begin van de dag in het kluisje leggen en hem er pas uithalen als ze naar huis gaan.” Carla antwoordt: “Deze regel geldt zeker niet op alle scholen.” Waarop Anneloes, nog een andere moeder, zegt: “Wat jammer! Dat lijkt me een gemiste kans voor die scholen.”

Dilemma: ‘Mijn 11-jarige dochter zit alleen maar op haar telefoon, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.