redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Dochter verliefd

antwoord

Een verliefde puber… Jij als volwassene en ouder weet heel goed wat handig of goed voor haar is. Niet alleen om haar schoolwerk er niet onder te laten lijden, maar ook om haar vriendinnen te behouden en zichzelf niet helemaal te verliezen in een jongen en alles daaromheen te vergeten. 
Daarnaast speelt jullie eigen privacy en de tijd die jullie met jullie dochter willen doorbrengen, natuurlijk ook een rol in je mening. Allemaal heel logisch en vast vol goede adviezen, het punt is alleen dat jullie dochter op dit moment maar één doel heeft: haar geliefde zoveel mogelijk zien! Ze zal dus weinig open staan voor jullie mening en goede adviezen. 

De kunst is haar zo te benaderen en te bereiken dat het voor haar niet voelt als een aanval of oordeel, waardoor ze haar hakken in het zand zet en niet wil meewerken.
Een lastige klus, maar het proberen waard!

  • Hoe meer wij als ouders oordelen, adviezen op pubers loslaten en onze mening geven, hoe meer weerstand je meestal krijgt. Start dus altijd met begrip te tonen voor haar gevoel. Ze is verliefd en hij wil haar ook heel graag zien, ze maakt haar huiswerk keurig en daarna wil ze het liefst met of bij haar vriendje zijn. Logisch, dat is ook leuk en wanneer je verliefd bent breng je het liefst alle tijd met je vriendje door. 
  • Vraag eens naar haar standpunt. Geef haar ruimte voor haar gevoel, mening en ideeën. Neem deze (en haar) serieus en luister echt naar haar. Als je puber weet dat haar standpunt is gehoord en begrepen, zal ze veel eerder luisteren naar wat jij als ouder te zeggen hebt. Begin met haar te vertellen dat je het onderwerp vriendje graag vanuit haar standpunt wil bekijken en wil begrijpen wat zij ervan vindt.
  • Vat samen wat je dochter wil en vindt, en vertel haar vervolgens hoe jij erin staat. Praat vanuit een ‘ik-boodschap’. ‘Ik vind het heerlijk dat je verliefd bent en mag hem ook erg graag/ ik zie dat jullie het heel gezellig hebben samen/ ik zou het alleen ook heel fijn vinden als ik samen met jou wat tijd kan doorbrengen/ ik vind het belangrijk dat alle dagelijkse zaken gewoon doorgaan (huiswerk, sport, taken in huis, enz)/ ik zou het leuk vinden je vriendinnen ook weer eens te zien en denk dat dat ook belangrijk is’ et cetera. 
  • Nodig je dochter uit om samen na te denken over oplossingen die voor jullie allemaal werken. Schrijf jullie beider ideeën op – inclusief goede en rare ideeën – alles noteren.
  • Bekijk over welke ideeën van het lijstje jullie het samen eens zijn en die uitvoerbaar zijn. Of kijk wat enigszins aan te passen is, zodat het voor jullie beiden goed is.

Door het op deze manier aan te pakken is de kans groot dat jullie op een goede middenweg uitkomen! 

Reageer op artikel:
Dochter verliefd
Sluiten