Loes Koster
Loes Koster Hobby en sport 15 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je gamen leuk voor het hele gezin

Leuk hoor, die spannende games waar kinderen totaal in opgaan, maar hoe hou je het gamegedrag van je kinderen eigenlijk in de hand? Tanja Jess geeft tips over hoe je een zinnig gesprek voert over gamen, afspraken maakt waar kinderen zich aan houden en de sfeer rondom het gamen positief houdt.

Uit onderzoek van NVPI Interactief (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) onder 1000 Nederlandse ouders, blijkt dat de belangrijkste reden die ouders hebben voor onvoldoende grip op het gamegedrag van het kind, is dat ouders moeite hebben om afspraken rondom het spelen van games te handhaven binnen het gezin (57%).

Hoeveel gametijd is ‘normaal’?

De meeste Nederlandse kinderen mogen per week 3 tot 6 uur gamen van hun ouders. Ouders van jonge tieners (10 tot 14 jaar) houden het gamen wat meer in de hand: deze kinderen mogen niet zomaar gamen waar en wanneer ze dat willen. Oudere kinderen (15 tot 17 jaar) worden daarin wat meer losgelaten. Ouders van meisjes zijn door de bank genomen wat strikter. Zo mogen meisjes gemiddeld minder lang gamen dan jongens, en zijn hun ouders geen fan van games waarin grof taalgebruik voorkomt.

Afspraken maken

Om ouders te helpen met hun kinderen in gesprek te gaan over gamen en op deze manier goede afspraken te maken over gezond gamegedrag, lanceert NVPI Interactief de website www.rulethegame.nl. Actrice Tanja Jess, moeder van twee tienerzonen en verbonden aan de campagne, zit in hetzelfde schuitje als de meeste ouders in Nederland. Zij legt in de video hieronder uit hoe ze de opvoeding rondom gamen aanpakt. Tanja: “Wij hebben hele duidelijke afspraken over de gametijd. Doordeweeks mogen de jongens een uurtje gamen en in de weekenden twee uur per dag. Voordat we die regel hadden was het altijd discussie. Ingame-aankopen mogen alleen in overleg én van het eigen zakgeld.”

Consequent zijn

Een van de belangrijkste tips voor een goede opvoeding op het gebied van gamen: wees consequent! Hoe vervelend je kinderen de regels ook vinden: uiteindelijk is dit voor hen het duidelijkst. Tanja Jess: “Door afspraken te maken over de gametijd, leer je je kinderen te beseffen hoelang ze al aan het gamen zijn. En: wees consequent in de afspraken naleven. Dan heb je de helft minder discussie. Ook is het belangrijk om hierin een team te zijn met je partner.”

Bekijk hieronder de video met Tanja Jess die meer van dit soort handige tips deelt.

In samenwerking met NVPI Interactief

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.