Genderbevestigende zorg bij genderdysforie zorgt voor minder depressie bij jongeren
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor genderdysforie en de gevolgen hiervan. Sommige kinderen en jongeren met genderdysforie ervaren namelijk depressieve gevoelens of angst. Er is daarom steeds meer aandacht voor de transgenderzorg en genderbevestigende zorg.
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat goede transgenderzorg de kans op depressieve gevoelens of zelfmoordpogingen vermindert bij jonge transgenders.
Genderbevestigende zorg
Transgenderzorg is voor mensen met genderdysforie. Dit zijn mensen die het gevoel hebben geboren te zijn in het verkeerde lichaam. Genderbevestigende zorg staat een patiënt bij in hun geslachtverandering. Deze zorg gaat verder dan het veranderen van lichaamskenmerken. Deze mensen ontvangen ook langdurige zorg op sociaal gebied. De zorg kan bestaat uit verschillende therapieën, zoals hormoontherapie, operaties, spraak- en taaltherapie, gezinstherapie, puberteitblokkers en verwijdering van lichaamshaar.
Eerder onderzoek
Eerdere onderzoeken hebben bevestigd dat toegang tot genderbevestigende zorg voor transjongeren een positief effect heeft op hun mentale gezondheid op lange termijn. Een studie onderzocht meer dan 9000 trans- en non-binaire jongeren. Hieruit bleek dat een hormoontherapie leidt tot bijna veertig procent minder kans op het het krijgen van depressie of het ondernemen van een zelfmoordpoging. Bovendien vond een ander onderzoek dat de meerderheid van transjongeren met puberteitblokkers, gelukkiger zijn en een positieve ervaring hebben met de behandeling. Ook bleek er uit onderzoek dat snelle toegang tot genderbevestigende gezondheidszorg leidt tot minder depressieve gevoelens en angst.
Nieuw onderzoek
Een nieuw onderzoek richt zich op de kortetermijneffecten van deze zorg. De onderzoekers volgden een jaar lang, 104 deelnemers met een leeftijd tussen de dertien en twintig jaar. De deelnemers waren patiënten van de Seattle Children’s Gender Clinic. Het grootste deel van de deelnemers waren transjongens, een kwart waren transmeisjes en een klein deel was non-binair of genderfluïde.
Ze zagen in het begin van hun studie dat bijna zestig procent van de deelnemers worstelden met een depressie of angst. Daarbij hadden meer dan vier op de tien deelnemers onlangs gedacht aan zelfmoord. Tijdens het onderzoek ontving tweederde van de deelnemers een hormoontherapie, puberteitblokkers of beide. Het overige deel kreeg geen behandeling.
De resultaten
De onderzoekers vonden dat het risico op depressie en suïcidale gedachten na drie en zes maanden verdubbelde of verdrievoudigde, bij de tieners zonder behandeling. Daarentegen zagen ze bij de jongeren die onder behandeling waren enorme dalingen in depressie en het risico op zelfmoord. De zorg leidt tot zestig procent lagere kans op een depressie. Dit is inclusief de hormoontherapie en de pubeterteitblokkers. Bovendien verlaagt het de kans op suïcidaliteit met 73 procent, gedurende een jaar.