Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 5 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Gezonde voornemens: met deze 10 tips gaan jullie als gezin gezond het nieuwe jaar in

Het is 2024 en daarmee is het nieuwe jaar aangebroken. Daarbij komen vaak goede voornemens kijken. Gezondheid is een veelvoorkomend onderwerp in deze voornemens. Daarom willen wij graag meedenken over gezonde voornemens, zodat jullie als gezin op een gezonde manier het nieuwe jaar kunnen beginnen.

Want als je het samen doet, is het voor iedereen leuker.

Goede voornemens bedenken

De tijd rond de jaarwisseling gebruiken mensen vaak om het afgelopen jaar te evalueren, vast te stellen wat dit jaar echt anders moet en goede voornemens daarbij te bedenken. Eén van de meest voorkomende voornemens is om gezonder te leven. Gezondheid is natuurlijk een breed begrip, dat hoeft niet alleen maar gezonder eten en meer bewegen te zijn.

Er zijn talloze manieren waarop je gezonder kunt leven, alleen je moet net even die inspiratie en motivatie hebben. Als jij vindt dat jouw gezin wel wat gezonde voornemens kan gebruiken, is het ook verstandig om dit samen als gezin aan te gaan. Jullie kunnen elkaar stimuleren, afspraken maken en het is natuurlijk gewoon leuker dan iets in je eentje te beginnen.

Gezonde voornemens voor het gezin

Met deze tien gezonde voornemens gaan jullie als gezin op een gezonde manier het nieuwe jaar in.

1. Gezonde maaltijden

Deze is natuurlijk voor de hand liggend, maar uiteraard wel erg belangrijk. Hoe verleidelijk het soms ook is om na een lange en vermoeiende dag een pizza te bestellen of langs de snackbar te rijden, je voelt je vaak veel beter, fitter en energieker na een gezonde maaltijd. Introduceer ook nieuwe groenten en fruit in het gezin om de afwisseling te vergroten.

2. Actieve familieactiviteiten

Van lang bankhangen wordt niemand fitter en energieker. Ga er samen op uit, kies voor activiteiten waarbij jullie lekker kunnen bewegen, zoals wandelen, fietsen of een gezamenlijke sport. Misschien is er wel een sport of activiteit die jullie allemaal leuk lijkt, zoals paddel, golfen of lasergamen. Probeer elke week samen een activiteit of sport te doen, wedden dat jullie er energie van krijgen?!

3. Balans in schermtijd

Hoewel een schermpje voor je kinderen soms een fijne uitkomst is als je het druk hebt of nog iets af moet maken voor je werk, is het niet heel gezond voor hen om uren achter zo’n ding te zitten. Stel daarom duidelijke regels op voor schermtijd en moedig alternatieven voor een schermpje aan, zoals lezen, buitenspelen of bordspellen spelen.

4. Water drinken

We begrijpen het: frisdrank is hartstikke lekker, ook kinderen houden ervan. Maar al dat suiker is alles behalve gezond. Moedig daarom het drinken van water aan en probeer minder frisdrank en andere suikerhoudende dranken te kopen. Zorg er daarnaast ook voor dat er altijd water beschikbaar is tijdens maaltijden, bijvoorbeeld in een waterkan.

5. Slaap voldoende

Voldoende slaap is zo belangrijk, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Zorg daarom voor een goed ritme als het gaat om bedtijden voor alle gezinsleden. Maak een duidelijk schema (of dat nu op papier of in je hoofd is) van de bedtijden en de tijd die je nodig hebt voor de avondroutine. Zo weten de kinderen waar ze aan toe zijn en zitten jullie niet elke avond opnieuw te stressen.

6. Samen ontspannen

Gezondheid is ook goed voor jezelf zorgen, juist door af en toe even heerlijk te ontspannen. Ontspanning is voor iedereen wat anders, de één gaat een rondje wandelen en de ander kruipt met een boek op de bank. Als jullie als gezin samen een activiteit kunnen doen om de ontspanning op te zoeken, is dat helemaal top, maar zorg dat iedereen af en toe even zijn ontspan momentje krijgt.

7. Leren over voeding

Voor jonge kinderen kan het soms lastig zijn om te begrijpen waarom bepaalde voeding wel gezond is en het andere niet. Ga daarover met je kinderen in gesprek, leer ze over voedingswaarden en de schijf van vijf. Betrek je kinderen ook bij het maken van gezonde keuzes, door ze bijvoorbeeld mee te nemen naar de markt en daar samen jullie producten te kiezen.

8. Gezonde tussendoortjes

Natuurlijk moet een koekje zo nu en dan echt wel kunnen, het is ook niet zo dat er nooit meer wat ongezonds gegeten mag worden. Maar wist je dat er ook hele lekkere gezonde tussendoortjes zijn? Zo kun je bijvoorbeeld een cracker maken met wat lekkers erop, een bakje popcorn voorzetten of een bakje fruit klaarmaken. Als je je er even in verdiept, is er heus voor ieder wat wils.

9. Gezinsdoelen stellen

Maak samen doelen die jullie dit jaar willen halen. Denk aan het meedoen aan een (sport)wedstrijd, alle provincies in Nederland een keer bezoeken of een betere conditie krijgen. Doordat jullie een doel voor ogen hebben, kunnen jullie elkaar blijven motiveren en aanmoedigen. Bedenk ook samen een leuke beloning voor het behalen van deze doelen, dat maakt het nog leuker.

10. Positief zelfbeeld

Ouders vinden niks zo belangrijk als dat hun kinderen goed in hun vel zitten. Hoewel er allerlei factoren invloed hebben op het zelfbeeld van een kind, spelen de ouders daar ook een grote rol in. Als je kind iets goed heeft gedaan, zeg dan dat je trots op hem of haar bent. Als er iets niet goed is gegaan, zorg dan dat je kind bij jou terecht kan en biedt een luisterend oor.

Meer dan 60 procent van de jongeren heeft goede voornemens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.