Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Mentale gezondheid 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit is waarom een kind baat heeft bij het hebben van een beste vriend of beste vriendin

Heeft jouw kind een vriend of vriendin met wie hij of zij onafscheidelijk verbonden is? Dan kunnen ze vast op elkaar bouwen. Samen spelen, samen delen, samen praten.

Naast dat het super gezellig is zo’n beste vriend of vriendin, is het ook heel waardevol voor de sociale ontwikkeling van een kind.

Waarom het hebben van een beste vriend of beste vriendin goed is voor kinderen

Dit leert of ervaart je kind door het hebben van een beste vriend of vriendin.

1. Sociale vaardigheden en aardig leren zijn naar anderen

Door een beste vriend(in) leert je kind een goede vriend(in) te zijn voor anderen. Je kind heeft zo een klankbord waarmee geoefend kan worden om te dealen met vriendschappen. Alle ups en downs en het vertrouwen dat erbij komt kijken, kunnen in zo’n hechte vriendschap al aan bod komen.

Het is niet meer dan normaal dat vrienden van tijd tot tijd ruzie of enigheid krijgen. Je kind leert hierdoor luisteren naar anderen. En leert de mening van een ander respecteren. Bovendien leert een kind zo ook nadenken over waar hij zelf behoefte aan heeft in vriendschappen en hoe hij dit kan communiceren naar anderen.

2. Beschermt tegen pesten en buitengesloten voelen

Helaas komt het voor dat kinderen gepest worden of zich buitengesloten voelen. Het hoeft niet eens zo te zijn dat een kind zelf gepest wordt, via via kan hij er toch mee in aanraking komen. Door een goede vriendschap, hebben kinderen in ieder geval iemand bij wie ze terecht kunnen. Een goede vriend bij wie ze hun hart kunnen luchten.

Dit is zeker belangrijk als ze niet altijd hun struggles tot in de details met jou willen delen. Maar zo hebben ze vooral ook iemand met wie ze vaak samen leuke dingen kunnen doen, dat geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Lees ook: Zó leer je je kinderen de juiste vrienden uit te kiezen

3. Het draagt bij aan het doorzettingsvermogen van een kind

Of je kind nu nog jong of al een puber is: er komt altijd een moment dat ze even in een dip zitten. Door een leeftijdsgenootje te hebben bij we ze terecht kunnen, voelen ze zich minder alleen. Het motiveert ze om te door te zetten.

Natuurlijk begrijp jij als ouder ook heel veel. Maar soms is het ook stukken fijner om met die beste vriendin te kletsen over liefdesverdriet of een onvoldoende. En zeg nou zelf, jij deelde dat soort ontwikkelingen vroeger toch ook veel liever met je vrienden dan met je ouders? Een kind leert hierdoor vaardigheden waar hij de rest van z’n leven baat bij heeft, zoals om hulp vragen en samen problemen oplossen.

4. Beste vrienden verminderen stressgevoelens

Voor kinderen kan het moeilijk zijn om hun onderliggende gevoelens niet weg te stoppen. Ze willen niet slecht beoordeeld worden door klasgenoten en kunnen lopen met schaamtegevoelens.

Met een beste vriend of vriendin kan je kind makkelijker praten over de gevoelens waar hij zich voor schaamt. Een kind heeft een bondgenoot nodig met wie hij kan praten over emoties, dromen, angsten en eventuele situaties thuis. Zo wordt niet alles opgekropt en dit vermindert stress en piekeren.

5. Een hechte vriendschap bevordert het empatisch vermogen van je kind

Een hechte vriendschap gaat verder dan alleen small talk. Kinderen leren er allerlei sociale vaardigheden door die verder gaan dan simpelweg praten over koetjes en kalfjes.

Zo leert het meeleven met anderen, zich in een andere verplaatsen en rekening houden met de wensen en gevoelens van een ander. Allemaal sociale vaardigheden die later minstens net zo belangrijk zijn als een vlotte babbel hebben.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.