Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 1 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Een frisse start: 5 goede voornemens om samen met je kind te maken

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd voor wat goede voornemens. En hoe leuk is het om die samen te maken? Bovendien is het veel makkelijker om je samen aan goede voornemens te houden dan wanneer je dit in je eentje moet doen. Daarom vijf goede voornemens om samen met je kind te maken.

Welke goede voornemens bij jullie passen is natuurlijk afhankelijk van veel dingen, waaronder leeftijd. Gelukkig zijn de meeste goede voornemens voor iedere leeftijd aan te passen. Van jong tot ouder.

Goede voornemens met je kind

Op de manier ga je samen met goede moed het nieuwe jaar in.

1. Minder schermtijd

Maak een afspraak met elkaar over schermtijd. Dat kan een bepaalde tijdsduur per dag zijn die voor jullie beiden geldt. Maar je kunt bijvoorbeeld ook zeggen dat er geen schermen aangaan tussen 15:00 en 17:00 en dat jullie dan tijd aan elkaar besteden.

2. Geef een compliment

Een compliment geven en ontvangen is beiden heel fijn. Spreek daarom met elkaar af dat jullie elkaar iedere dag een complimentje geven. Dat kan van alles zijn natuurlijk. Voor jongere kinderen kun je ook een voorbeeld lijst maken om het ze wat makkelijker te maken.

3. Samen opruimen

Opruimen is iets dat veel kinderen niet graag doen. Van peuters tot pubers, niemand staat erom te springen. Een goed voornemen kan daarom zijn om bijvoorbeeld wekelijks samen iets in huis op te ruimen. Als je het samen doet is het niet alleen gezelliger maar is het ook nog eens sneller klaar.

4. Meer naar buiten

In de buitenlucht zijn is gezond, maar helaas zitten veel kinderen en jongeren tegenwoordig veel binnen. Zonde! Maak daarom het goede voornemen om dagelijks samen een half uurtje naar buiten te gaan. Pas de activiteit hierbij natuurlijk aan naar de leeftijd van je kind. Voor een peuter of kleuter is de speeltuin leuk, voor een puber kan een rondje samen fietsen of wandelen gezellig zijn.

5. Gezond eten

Houdt je kind van snoepen en wil jij zelf ook wel wat gezonder door het leven gaan? Dan is gezond eten natuurlijk heel belangrijk. Maak daarom afspraken over snacks en bedenk samen gezonde snacks die bijvoorbeeld snoep, koek en chips kunnen vervangen. Geef er je eigen draai aan, misschien doen jullie dit bijvoorbeeld doordeweeks heel streng en mag er in het weekend juist wel een bakje chips worden gegeten.

Lees ook:

8x tips om je kinderen vaker buiten te laten spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.