Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gedrag 26 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoogsensitieve kinderen zullen veel baat hebben bij deze tips

Heb je een hoogsensitief kind in huis? Dan zal je vast merken dat je aanpak, die misschien goed werkt bij andere kinderen, nu niet helemaal verloopt zoals je wil. Dat komt omdat hoogsensitieve kinderen anders reageren op prikkels en reacties van anderen. Wij geven je een aantal tips waar ouders van hoogsensitieve kinderen baat bij zullen hebben.

Alles komt intenser binnen, waardoor je kind sneller dichtklapt of zich aanpast naar de mensen om hem heen. Iets dat je juist niet wilt, want dan gaat je kind pleasen om anderen tevreden te houden en zet het zichzelf op de laatste plaats. Een typisch ‘symptoom‘ van hoogsensitiviteit.

Tips om hoogsensitieve kinderen te begeleiden

Daarom geven we je een paar tips waar hoogsensitieve kinderen veel baat bij zullen hebben in hun verdere leven.

Waak voor de wensen van je kind

Je kind voelt haarfijn de emoties van anderen aan en zal zich dan ook sneller aanpassen aan een ander, om diegene niet tot last te zijn bijvoorbeeld. Maar daarbij gaat het kind totaal aan de eigen wensen voorbij, dus is het aan jou als ouder om daar voor te waken.

Voldoende rustmomentjes

Prikkels komen al intenser aan bij een hoogsensitief kind, dus aan jou de taak om ervoor te zorgen dat het niet té veel prikkels ervaart. En dat je kind voldoende rustmomentjes kan nemen, bijvoorbeeld op een speciaal ingericht plekje daarvoor. Denk aan een rustige hoek van de kamer met wat zachte kussens, rustige kleuren en iets om te doen voor je kind waar het rustig van wordt.

Laat hoogsensitieve kinderen zelf keuzes maken

hoogsensitieve kinderen houden ervan om een keuze te hebben, ze houden niet zo van regels en ‘moeten’. Geef dan ook altijd keuzes aan je kind (zorg dat je achter beide keuzes staat, ongeacht de uitkomst) en bespreek dit bijvoorbeeld ook op school. Als je kind dingen op een eigen tempo mag doen, dan voelt dit fijner voor hem of haar.

Stel je open voor je kind

Stap in de belevingswereld van je hoogsensitieve kind door je open te stellen, de tijd te nemen voor verhalen van je kind en vragen te stellen. Hoogsensitieve kinderen keren zich vaker in zichzelf en zo merken ze dat jij er voor ze bent.

Ga naar buiten met hoogsensitieve kinderen

De natuur leegt het hoofd van je kind en het houdt waarschijnlijk van de seizoenen, planten en dieren. hoogsensitieve kinderen leven op als ze buiten zijn en kunnen ontspannen, iets wat erg belangrijk is voor ze.

Leer je kind mediteren

Om nare emoties kwijt te raken of zichzelf weer terug te vinden na een overprikkelde dag, is yoga of meditatie heel fijn. Begin je hier al vroeg mee, dan leert je kind zelf om via meditatie weer te kunnen ontprikkelen en ontspannen.

Is jouw kind hoogsensitief? Zo leer je hem omgaan met zijn emoties

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.