Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 21 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom kinderen knuffelen zo fijn vinden

Baby’s knuffel je vanaf de dag dat ze geboren zijn en een dreumes legt graag zijn hoofdje op je schouder als je hem tilt. Kleuters komen naar je toe rennen als je thuiskomt om je te verwelkomen met een dikke knuffel en ook oudere kids komen nog met enige regelmaat een knuffel bij je halen.

Kinderen zijn kleine knuffelberen en knuffelen het liefst met jou, maar ook met hun broertjes of zusjes en opa’s en oma’s. Dit is waarom kids het zo fijn vinden om met je te knuffelen.

Knuffelen op gevoel

Kinderen knuffelen op gevoel, intuïtief. Net zoals je zelf iemand een knuffel wilt geven als je die lang niet hebt gezien of als je heel blij of juist verdrietig bent. Kinderen doen dit ook, vanuit hun eigen behoefte, maar soms ook als ze merken dat jij dat nodig hebt. Knuffelen maakt het stofje oxytocine vrij in je lichaam en dit zorgt ervoor dat je je goed voelt. Kids die zich niet op hun gemak voelen, even niet lekker in hun vel zitten of zich bijvoorbeeld pijn hebben gedaan, zullen dan ook intuïtief naar je toekomen voor een dikke knuffel.

Weten dat je er bent

Ook als het gaat om comfort, rust of angstvermindering zal een kind naar je toekomen voor een knuffel. Die fysieke genegenheid met jou zorgt ervoor dat je kindje zich geliefd en gewaardeerd voelt en het vergroot zijn zelfvertrouwen. Ook dit komt weer door oxytocine die vrijkomt tijdens het knuffelen.

Tip: laat je kind tijdens het knuffelen pas los als hij dat doet, je weet namelijk nooit hoe lang je kind behoefte heeft aan de knuffel.

Oudere kinderen en knuffelen

Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak er geknuffeld wordt. Een tiener zal namelijk niet meer zo snel op schoot kruipen of een knuffel bij je komen halen. Noël Janis-Norton, auteur van onder andere het ouderschapsboek Calmer, Easier, Happier Parenting, legt uit dat fysiek contact met oudere kinderen toch net zo belangrijk is als met jongere kinderen. Hiervoor zou je bijvoorbeeld een dagelijks knuffelmoment in kunnen lassen, je kind bepaalt dan waar en wanneer er geknuffeld wordt. Maar ook op een luie zondag met elkaar in het grote bed liggen is een fysiek contact moment. Knuffelen of huid-op-huidcontact verlaagt namelijk ook het stressniveau en dat kan juist voor oudere kinderen heel fijn zijn.

Lees ook: Hechtingsproblemen: er gaat niets boven knuffelen met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffingtonpost

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.