Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 21 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Knuffelen met je kind: waarom het zo gezond is

Baby’s knuffel je vanaf de dag dat ze geboren zijn en een dreumes legt graag zijn hoofdje op je schouder als je hem tilt. Kleuters komen naar je toe rennen als je thuiskomt om je te verwelkomen met een dikke pakkerd en ook oudere kids komen nog met enige regelmaat een knuffel bij je halen.

Kinderen zijn kleine knuffelberen en knuffelen het liefst met jou, maar ook met hun broertjes of zusjes en opa’s en oma’s. Dit is waarom kids het zo fijn vinden en waarom het ook nog eens zo gezond is.

Knuffelen op gevoel

Kinderen knuffelen op gevoel, intuïtief. Net zoals je zelf iemand een knuffel wilt geven als je die lang niet hebt gezien of als je heel blij of juist verdrietig bent. Kinderen doen dit ook, vanuit hun eigen behoefte, maar soms ook als ze merken dat jij dat nodig hebt.

Je hebt het misschien weleens meegemaakt: je hebt een baaldag, alles zat tegen wat maar tegen kon zitten en precies op het goede moment komt je kind bij je zitten en kruipt in je armen. Deze actie zorgt ervoor dat je je direct een stuk beter voelt. En dat is niet gek, want knuffelen met je kind is goed voor je gezondheid.

Knuffelhormoon oxytocine

Knuffelen maakt namelijk het stofje oxytocine vrij in je lichaam, ook wel het knuffelhormoon genoemd, en dit zorgt ervoor dat je je goed voelt. Kids die zich niet op hun gemak voelen, even niet lekker in hun vel zitten of zich bijvoorbeeld pijn hebben gedaan, zullen dan ook intuïtief naar je toekomen voor een dikke knuffel.

Ook als het gaat om comfort, rust of angstvermindering zal een kind naar je toekomen voor een knuffel. Die fysieke genegenheid met jou zorgt ervoor dat je kindje zich geliefd, veilig, vertrouwd en gewaardeerd voelt, waardoor het zijn zelfvertrouwen vergroot. Ook dit komt weer door oxytocine die vrijkomt en wat het dus zo gezond maakt.

Tip: laat je kind tijdens het knuffelen pas los als hij dat doet, je weet namelijk nooit hoe lang je kind er behoefte aan heeft.

Oudere kinderen en knuffelen

Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vaak er geknuffeld wordt. Een tiener zal namelijk niet meer zo snel op schoot kruipen of een knuffel bij je komen halen. Noël Janis-Norton, auteur van onder andere het ouderschapsboek Calmer, Easier, Happier Parenting, legt uit dat fysiek contact met oudere kinderen toch net zo belangrijk is als met jongere kinderen.

Hiervoor zou je bijvoorbeeld een dagelijks knuffelmoment in kunnen lassen, je kind bepaalt dan waar en wanneer jullie dat doen. Maar ook op een luie zondag met elkaar in het grote bed liggen is een fysiek contact moment. Knuffelen of huid-op-huidcontact verlaagt namelijk ook het stressniveau en dat kan juist voor oudere kinderen heel fijn zijn.

Hechtingsproblemen: er gaat niets boven knuffelen met je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.