Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Geld 27 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

9 verrassend gezellige manieren om energie te besparen met het gezin

De energieprijzen zijn niet echt iets om vrolijk van te worden, maar bij ons op de redactie is het glas altijd halfvol, daarom delen we een aantal gezellige manieren om energie te besparen met het hele gezin.

Van alle ellende in de wereld zou je haast direct in een depressie schieten. Reden genoeg dus voor een beetje positiviteit. Daarom hebben wij negen gezellige manieren voor je verzameld om energie te besparen.

Energie besparen met het gezin

Wanneer je dit allemaal doet kan het je honderden euro’s per jaar schelen.

1. Bordspellen spelen

Die televisie gebruikt stroom, hoeveel precies verschilt sterk, maar zelfs de zuinigste kleine schermen gebruiken energie. Dus zet die televisie eens wat vaker uit en speel samen een spelletje. Vaak toch veel gezelliger dan samen naar zo’n schermpje staren. Zoek je nog een leuk bordspel? Wij zetten hier zeven leuke bordspellen op een rij. En ontstaat er vervolgens een ruzie? Hier lees je waarom dat af en toe helemaal geen ramp is.

2. Samen eten

Of je nu op gas of elektriciteit kookt, het kost hoe dan ook energie. Maar ja, je moet wel iets eten ‘s avonds. De oplossing? Eet samen met een ander gezin, of bijvoorbeeld met opa en oma. De kinderen zullen het geweldig vinden, het is gezellig én je deelt als het ware de energie. Wissel af bij wie jullie thuis eten, zodat het voor beide huishoudens energie scheelt.

3. Kaarsjes aan

Verlichting maakt een groot deel uit van de energierekening. Zet daarom altijd alle lichten uit in ruimtes waar je niet bent, maar doe ook eens wat vaker een lichtje minder aan, een beetje donker is niet zo erg en soms juist sfeervol. Zeker met een paar kaarsjes erbij ziet het er veel gezelliger uit dan met die felle lampen aan.

4. Afwassen

Oké, we geven het meteen toe, deze is discutabel. Je kinderen zullen samen afwassen niet direct de stempel ‘gezellig’ geven, maar dat kan het wél zijn. Door de vaatwasser minder te gebruiken en af te wassen in een teiltje, bespaar je bovendien energie. Zie het afwassen als een heerlijk moment om samen te kletsen, zingen of misschien wel een dansje te doen.

5. Onder een dekentje

De verwarming wat lager zetten scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten. Investeer in een paar lekkere warme dekens voor op de bank en kruip er ‘s avonds als het wat frisser is gezellig met z’n allen onder. Kopje thee of een andere warme drank erbij en het is super knus.

6. Samen in bad

Douchen en badderen kost veel energie. Nu kun je natuurlijk koud gaan douchen, of een timer zetten van twee minuten, maar wie wordt daar nu écht vrolijk van? Waar (kleine) kinderen echter wél vrolijk van worden? Samen in bad of onder de douche. Gezellig én het bespaart je weer heel wat warm water.

7. Gordijnen dicht

Wist je dat je met goede gordijnen energie kunt besparen? Ze hebben namelijk een isolerende werking. En doordat gordijnstof warmer wordt dan glas, voelt het binnen met gesloten gordijnen behaaglijker aan. Met de gordijnen dicht en wat minder licht (punt 3), wordt het in huis heel knus en gezellig.

8. Samen slapen

Als aanvulling op punt vijf, kan ook samen slapen voor extra warmte zorgen. De verwarming kan eigenlijk uitblijven in de slaapkamer als je een goed warm dekbed hebt. Laat de kinderen eens lekker tussen jullie inkruipen, ze zullen het waarschijnlijk heel gezellig vinden en je hebt het allemaal heerlijk warm.

9. Kachel

Wat is er nu gezelliger dan samen rond een vuurtje zitten? Met een (hout)kacheltje kun je veel energie besparen en het is daardoor een goede manier om het huis (bij) te verwarmen.

Geld besparen met een groot gezin: dit zijn de lessen die ik leerde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.