Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 14 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

7 manieren om dagelijks minder stress te ervaren als ouder

We proberen allemaal stress zoveel mogelijk te vermijden. Maar het is ook iets wat er altijd stiekem tussendoor glipt. Merk je dat de balans tussen werk, huishouden en ouderschap soms lastig te vinden is? Probeer de volgende kleine dingen om minder stress te ervaren als ouder.

Het ouderschap is soms stressvol, en helemaal ontkom je daar helaas niet aan. Toch kun je met deze simpele manieren die typische dagelijkse stressmomenten voorkomen.

Minder stress als ouder

Deze zeven dingen laten jou relaxter door het leven gaan.

1.  Laat je kind helpen bij het koken

Wat eten we vandaag? Die vraag alleen al kan zorgen voor milde keuzestress. Maak van koken een leuke activiteit die je samen met het hele gezin doet.

2. Houd niet teveel vast aan klusjes

Bepaalde klusjes op een bepaald moment doen, heeft zo zijn voordelen. Het zorgt voor structuur en je weet waar je aan toe bent. Maar dat schema kan soms ook een vervelende reminder zijn. Het herinnert je aan het moment dat het niet lukt om het bed op te maken of de was netjes op te vouwen.  Probeer een keer het routinegevoel eruit te halen, en maak in plaats daarvan er een competitief spelletje van met je kind: wie kan er het snelst (en effectief) afwassen of vouwen?

3. Verdeel het brengen en ophalen 

Breng jij doorgaans de kinderen naar school en haal jij ze ook weer op? Dat kan vast handiger. Kijk of je samen met je partner hier een evenwichtige verdeling in kan maken. Bijvoorbeeld dat jij de kinderen brengt en dat je partner ze ophaalt.

Als je zoveel kinderen hebt ervaar je de meeste stress

4. Omarm een ‘rommelige’ dag

Er was eens een moeder die een half uur lang ‘ja’ zei tegen alles wat haar kind vroeg. Omarm dat concept, maar dan met betrekking tot alle rommel die er blijft rondslingeren. Laat je een dag niet van de wijs brengen dat het allemaal spic en span moet zijn. Raak niet van slag als het een keer niet lukt om op woensdag te stofzuigen en dweilen. Dat komt de volgende dag wel. In het grotere geheel, doet het niet heel veel kwaad als het een keertje anders loopt.

5. Laat je gaan

Je zorgen en stress opkroppen is om meerdere redenen niet goed voor jou en ook niet voor je omgeving. Sta jezelf toe om het soms allemaal te laten gaan. Draai je favoriete muziek, laat je gaan en dans door de kamer. Zo schud je even alle stress van je af en heb je even plezier.

6. Werk samen

Je mailbox ontploft, er komen verschillende WhatsApp berichten tegelijk binnen en je moet nog aan die deadline werken voor morgen. Herkenbaar? Kijk dan of je zoveel mogelijk in huis al gedaan kan krijgen of samen met de kinderen kunt doen. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ze je helpen met verschillende klusjes.

7. Van hot naar her

Van huis naar school, naar balletles, naar voetbal, naar de supermarkt rijden en weer terug. Het is niet heel raar als jij je na zo’n dag net een taxichauffeur voelt. Je hebt je de hele rit eigenlijk alleen maar druk gemaakt over op tijd komen. Maak die autorit minder gestrest en iets meer zen door kalmerende muziek op te zetten in de auto. Daar worden je kind en jij allebei even rustig van. Samen muziek luisteren met je kind heeft bovendien nog meer voordelen.

https://www.jmouders.nl/2021-niet-meer-om-stressen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.