Redactie
Redactie Ouders 5 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je zoveel kinderen hebt ervaar je de meeste stress

Ben je net als ik gezegend met drie kinderen, dan heb je vast even moeten slikken bij het lezen van deze kop. Ik wel in elk geval. Maar volgens Today.com is het echt waar. De website deed onderzoek onder 7000 moeders naar de belangrijkste stressfactoren en wij, moeders van drie kinderen, komen er niet best vanaf.

Je zou misschien denken dat hoe meer kinderen ouders hebben, hoe meer stress ze ervaren. Maar dat is dus niet zo. Tenminste: dat gaat wel op tot drie kinderen, maar gek genoeg hebben ouders met vier of meer kinderen weer minder stress, dan ouders die er drie hebben.

Meer stress doordat je in de minderheid bent

Een van de redenen is volgens het onderzoek dat je zodra je drie kinderen hebt, als ouders in de minderheid bent. Oftewel: het is opeens twee tegen drie.

Ook geven moeders in het onderzoek aan dat de overgang van een naar twee kinderen goed te doen was, maar dat die derde erbij hun wereld op z’n kop zette. Zoals een moeder het zei: ‘Je hebt maar twee handen en dat is niet handig met drie kinderen.’

Lees ook: Goodbye stress! Hello Hygge!

Vier kinderen ideaal

Krijgen ouders een vierde kind, dan geven ze zich een soort van over aan hun lot en ervaren ze weer minder stress volgens het onderzoek. De New Yorkse psychiater Dr Janet Taylor legt het als volgt uit: “Voor perfectionisme is geen ruimte meer in je hoofd als je vier kinderen hebt.”

En ze voegt hier aan toe dat ouders met vier of meer kinderen meer vertrouwen krijgen in hun opvoedingskwaliteiten en hier dus minder over stressen. Hadden we dan toch voor die vierde moeten gaan 😉

Tja, we hadden het kunnen weten. Uit een eerder onderzoek bleek ook al dat ouders met vier kinderen het gelukkigst zijn Al kunnen wij ons dat eerlijk gezegd niet voorstellen!

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.