Laura Saija
Laura Saija Gezin 4 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Kim (42): ‘Toen mijn dochter 16 was, verhuisde ik naar het buitenland’

Kim woont sinds twee jaar in Zweden om haar carrière naar een nieuw niveau te tillen. Haar 16-jarige dochter bleef achter in Nederland. “Het was de beste keuze van mijn leven”, zegt Kim.

“Vlak na mijn studie, werd ik op mijn 23e zwanger van Coco. Niet lang daarna liep mijn relatie op de klippen. Ik voedde Coco op als alleenstaande moeder. Dat viel mij heel zwaar. Ook al was Coco het beste dat mij ooit was overkomen, toch voelde ik me vaak alleen.

Verhuizen naar het buitenland

Mijn vriendinnen hadden allemaal nog geen kinderen en als ze dat wel hadden, dan hadden ze een man om te helpen met de opvoeding. Ik moest alles alleen doen. Desondanks heeft Coco een fijne jeugd gehad in mijn liefdevolle familie.

Ik had altijd het gevoel dat ik meer wilde dat het moederschap, ik zat alleen constant in dubio. Ik wilde niet dat Coco een bso-kind was die nooit thuis was. Ik wilde graag fulltime werken, maar ik wilde er ook zijn voor mijn kind.

Gedreven

Toen Coco naar de middelbare school ging, kon ik dat wat beter loslaten. Ze was nu veel zelfstandiger en had een eigen sociale leven. Ik kon in mijn bedrijf van drie dagen werken, naar veertig uur. Toen ging het snel, ik was meer gedreven dan ooit.

Ik was in principe was ik nog jong kon ik nog carrière maken. Ik was halverwege de dertig en merkte dat veel vrouwen van mijn leeftijd juist nu in de kleine kinderfase kwamen. Het voelde fantastisch, want ik kon eindelijk iets voor mezelf doen.

Doorgroeien

Vorig jaar deed zich een geweldige kans aan. Ik was inmiddels hoofd van mijn afdeling en kon binnen mijn bedrijf doorgroeien en flinke promotie maken. Er was alleen één nadeel. Ik moest verhuizen naar het hoofdkantoor in Zweden.

In eerste instantie hield dat me tegen. Coco zat nog op de middelbare school en was een puber, ik kon haar toch niet achter laten. Toch begon ik steeds meer voordelen te zien, hoe meer ik over het idee nadacht. Ik had nooit in het buitenland gewoond.

In het buitenland wonen

Het leek mij fantastisch om een andere cultuur op te snuiven, mensen te leren kennen en de prachtige natuur van Zweden te ontdekken. Ook was het in eerste instantie voor twee jaar, ik zou dus terug komen.

Coco had al bijna haar eindexamens en zou na de zomervakantie aan een vervolgopleiding beginnen. Het idee om deze kans te grijpen, werd voor mij steeds realistischer. Ik moest dit gewoon doen voor mezelf.

Ze komt niets tekort

Toen ik Coco vertelde dat ik met dit idee rondliep, gaf ze mij meteen een steuntje in mij rug. Zij kon in ons huis blijven wonen en zo beginnen met haar vervolgopleiding. Ik zou naar Zweden gaan en haar financieel steunen. We spraken af dat ik minimaal eens per maand terug zou komen.

Uiteindelijk ben ik naar Zweden gegaan en het is de beste keuze van mijn leven. Natuurlijk mis ik mijn dochter, maar we hebben veel contact via videobellen. Ook komt ze niets tekort, want ze woont nog thuis en ik betaal de boodschappen en anders onkosten.

Blijven hangen

Uiteindelijk werd eens per maand terugvliegen mij toch te veel, dus om de maand komt Coco een weekend hier. Zo zien we elkaar nog regelmatig. Ik merk dat ik helemaal opleef van mijn carrièrepad. Ik heb echt zin in de toekomt en heb hier leuke mensen ontmoet. Ik denk dat ik nog wel een tijd blijf hangen in het mooie Zweden.”

Anneloes (28): ‘Mijn ouders wonen in het buitenland, ik mis ze enorm nu ik kinderen heb’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.