Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Lezen 19 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Tip! Dit prentenboek koop je voor een prikkie tijdens de Nationale Voorleesdagen

Voorlezen doen we allemaal, zo blijkt uit een onderzoek van Stichting Lezen. Maar liefst 95 procent van de ouders met het jongste kind tussen de nul en vijf jaar, leest minimaal elke week een keer voor. Van de ouders van oudere kinderen, tussen de zes en zeven jaar, gaat het om 89 procent. De Nationale Voorleesdagen stimuleren voorlezen.

Van 24 januari tot en met 3 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. De dagen starten met het Nationale Voorleesontbijt waarbij door het hele land bekende Nederlanders voorlezen op het kinderdagverblijf, op scholen en in bibliotheken en boekhandels.

Het Prentenboek van het Jaar volgens de Nationale Voorleesdagen

Waarschijnlijk besteedt jullie school ook aandacht aan de Nationale Voorleesdagen. Vaak mogen ouders het lievelingsboek van hun kind in de klas komen voorlezen. Een feestje voor alle leerlingen!

Wil je graag het Prentenboek van het Jaar in je bezit krijgen? Dan heb je geluk. Tijdens de Nationale Voorleesdagen koop je het boek ‘Help! Een verrassing!’ namelijk voor slechts 5,75 euro bij de boekhandel. Het boek is een hartverwarmend verhaal over vriendschap, verwachtingen en verrassingen. In de hoofdrol spelen het vosje August en zijn vriendin Suus. August houdt niet van verrassingen en maakt het liefst mooie dingen terwijl zijn vriendin Suus dol is op wilde dingen doen. Gaat ze hem toch verrassen? Hij hoopt het niet…

Waarom de Nationale Voorleesdagen?

De Nationale Voorleesdagen stimuleren voorlezen voor (jonge) kinderen. Zo vroeg mogelijk beginnen met voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en woordenschat van je kind. Bovendien stimuleert praten over zo’n voorleesboek de fantasie van je kind.

Verder zorgt (voor)lezen ervoor dat kinderen situaties uit hun eigen leven herkennen en ze, net als hun emoties, leren om onder woorden te brengen. Het is ook een opstapje naar uiteindelijk zelf gaan (leren) lezen. Natuurlijk is het ook een gezellig moment van samenzijn voor ouders en kinderen.

Voorleestips

Goede momenten om even samen te lezen zijn voor het slapengaan, maar ook na het avondeten of tijdens wachtmomenten, bijvoorbeeld wanneer een ouder kind op zwemles zit. Kinderen willen graag keer op keer uit hetzelfde boek voorgelezen worden. Dat is misschien ietwat saai voor jezelf, maar het heeft wel een positief effect op je kind. Het is namelijk zo dat je kind de eerste keer goed luistert naar het verhaal. De tweede keer herkent je kind het verhaal en de keren daarna ontdekt je kind details. Vaak vinden kinderen het ook leuk om het verhaal ‘mee te lezen’.

Bekijk hier de complete Prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen en veel voorleesplezier!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.