Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Scheiden 5 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe partner voorstellen aan je kinderen? Zo pak je het aan

Wanneer je een nieuwe partner hebt wil je dit natuurlijk zo hard mogelijk van de daken schreeuwen. Je wil je liefde niet alleen voorstellen aan je vrienden en familie, maar ook aan je kinderen. Maar hoe pak je dit het beste aan? Kinderpsycholoog Laura Martínez geeft ons een paar tips waarmee je rekening mee kunt houden wanneer je je nieuwe partner met je kinderen kennis laat maken.

Bestaat er iets mooiers dan liefde? Het is hartstikke fijn als je na een relatiebreuk weer een persoon in je leven hebt waar je blij van wordt, waardoor je weer straalt en zin hebt in het leven. Wanneer je moeder of vader bent dan heb je naast jezelf ook te maken met je kinderen en hun gevoelens.

Zo stel je een nieuwe partner voor aan je kinderen

Je bent er klaar voor. Je wil dan ook niets liever dan je nieuwe liefde aan je kinderen voorstellen. Hieronder vijf handige tips waarmee je rekening kunt houden:

1. Wanneer je nieuwe partner voorstellen?

Als je een nieuwe liefde hebt dan droom je natuurlijk al over je toekomst. Een toekomst met je partner én je kinderen uit je eerdere relatie. Maar wanneer kun je hem of haar het beste aan je kinderen voorstellen? “Bekijk altijd eerst of je relatie echt serieus is”, zegt Martínez. “Het zou verwarrend zijn als het snel na de eerste ontmoeting over is. Zorg er dus voor dat jullie elkaar eerst goed kennen en de basis tussen jullie goed zit voordat je nieuwe partner je kinderen ontmoet.”

2. Ex-partner op de hoogte brengen

“Zorg ervoor dat je ex-partner, hoe goed of ingewikkeld de relatie na de breuk tussen jullie ook is, op de hoogte is van de ontmoeting. Op deze manier zal de ontmoeting niet stiekem gebeuren en zal er later tussen je ex-partner en je kinderen ook geen vervelende situatie afspelen”, legt Martínez uit.

3. Praat erover met je kinderen

Liefde is iets moois. Zo mooi dat je je bijna niet kunt indenken dat een ander het niet leuk voor je zal vinden. Toch ligt dat volgens Martínez ingewikkelder: “Voor kinderen is het soms erg moeilijk dat ouders uit elkaar zijn. Wil je een nieuwe partner voorstellen aan je kinderen? Dan is het belangrijk om ze dit op tijd te vertellen. Op deze manier kun je het er met je kinderen over hebben en kun je peilen hoe ze over een nieuwe liefde denken. Vinden ze het moeilijk of zijn ze juist enthousiast? Steun ze in wat hun reactie ook zal zijn.”

4. Verschillende emoties tijdens ontmoeting

Wanneer je je kinderen vertelt dat je een nieuwe partner hebt dan hoop je natuurlijk op een enthousiaste reactie. Helaas is dit niet altijd zo. “Jonge kinderen zijn meestal makkelijker dan oudere kinderen”, vertelt Martínez. Zij zien een nieuwe vriend of vriendin van hun ouder als leuk en gezellig. Oudere kinderen hebben vaak nog de hoop dat hun ouders weer samenkomen. Wanneer je een nieuwe liefde hebt dan komt er een eind aan die droom. Dit kan erg lastig voor ze zijn. Ook kan je partner worden gezien als iemand die de aandacht van de kinderen afpakt.” Kinderen kunnen zich moeilijker uiten dan volwassenen. Krijgen ze last van boosheid, driftbuien, bedplassen of verlatingsangst? Dan zitten ze waarschijnlijk ergens mee.

5. Ontmoeting op een neutrale plek

Ga je binnenkort je nieuwe partner voorstellen aan je kinderen? Dan is het fijn als deze ontmoeting niet bij je thuis plaatsvindt. Kies voor een neutrale plek, zoals een speeltuin, het park, de dierentuin of het strand. Het is een goed idee om direct iets leuks met z’n allen te doen. Zo haal je de spanning er vanaf en wordt het hopelijk een leuk uitje voor jullie allemaal.

Co-ouderschap: zo deal je met een ex die de kinderen verwent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.