Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 9 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

5x signalen dat je kind drugs gebruikt

Natuurlijk wil geen enkele ouder dat hun kind drugs gebruikt, maar helaas is experimenteren met drugs iets wat toch veel jongeren doen. Waar kun je als ouder op letten om het drugsgebruik van je kind door te hebben? Wij vertellen je de signalen en tekenen die erop kunnen wijzen.

Gebruikt jouw kind regelmatig drugs dan zal je dit op een gegeven moment kunnen gaan merken aan hem of haar. Hieronder beschrijven we zes tekenen en signalen waaraan je drugsgebruik kunt herkennen.

Signalen dat je kind drugs gebruikt

Herken je een of meerdere van deze tekenen? Dan is het misschien goed om eens een gesprek met je kind te voeren over drugsgebruik.

1. Slechte concentratie en geheugenverlies

Een van de dingen waar veel jongeren die drugs gebruiken last van hebben zijn een slechte concentratie en geheugenverlies. Voornamelijk het kortetermijngeheugen verslechtert hierdoor. Merk je dus dat je kind afwezig of vergeetachtig is, dan is dat iets om in de gaten te houden.

2. Ander gedrag vertonen

Door drugsgebruik verandert het gedrag van je kind. Niet iedere soort drugs heeft hierbij hetzelfde effect, let daarom op iedere soort verandering in het gedrag. Zo kan het zijn dat je kind drugs gebruikt als hij: lusteloos, sloom, onrustig, extreem vrolijk en lacherig, ongeïnteresseerd of agressief is.

3. Uiterlijke kenmerken

Soms vertonen kinderen die drugs gebruiken ook uiterlijke veranderingen. Dingen waar je op kunt letten zijn:

  • Rode ogen
  • Droge of gesprongen lippen
  • Slechtere huid
  • Gewichtstoename of gewichtsverlies
  • Bloedneuzen (voornamelijk bij het snuiven van drugs)

 4. Veranderingen eet- en slaappatroon

Door drugsgebruik veranderen vaak ook de eet- en slaappatronen van jongeren. ‘s nachts slechter kunnen slapen en overdag erg sloom zijn bijvoorbeeld. Maar ook eetbuien en juist geen trek hebben in eten zijn signalen van drugsgebruik.

5. Verwaarlozing school en sport

Plotseling slechtere cijfers halen op school, of geen interesse meer hebben in hobby’s en sport. Het zijn allemaal tekenen dat je kind mogelijk drugs gebruikt.

Drugsgebruik bespreken met je puber: zo pak je dat aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dr. MommaJellinek

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.